::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, April 30, 2013

::: Yummy Cakes :::

Cheese Cakes

Marble Cheese Cakes
Hi semua,

Murah rezeki saya hari tok. Alhamdulillah. Thank you to my lovely friend Siti Azaharah coz sempat juak merik cakes yang yummy hasil air tangannya sendiri. Thank you so much :). Its really yummy.

-RamaRamaFareeza-

Friday, April 26, 2013

::: Yummy: Telur Telur Bistik Ayam :::

Hi semua,

Nampak gayanya diet saya sedikit hancur ari marek. Siang nya berlasagna di Bing!. malam nya berbistik di Restoran Tom-Yum Goong. Nang dah lamak terkenang dengan telur bistik tok. Toklah makanan faveret masa di uni dolok.

Malam tadik tiba-tiba teringin nak try makanan di restoran tok for 1st time. Then bila nangga menunya ada telur bistik.apa lagiklah terus order. To my surprise, ingatkan kecik jak telur bistiknya, rupa-rupanya boleh makan untuk duak orang. Rasanya memang sedap and boleh tahan. Rasa-rasanya maok agik lah aku datang ke restoran tok untuk try menu masakan yang lain.

Telur Bistik Ayam at Restoran Tom-Yum Goong, Satok.

Thursday, April 25, 2013

::: Lunch with Ex-Colleague :::

Hi semua,

Pernah dengar pepatah tok "Breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper"? Mestilah pernah nak. 

So this morning aku telah mempraktiskan sentence "Breakfast like a King" which is makan nasik lemak berlauk. Alhamdulillah nyaman n kenyang. So aku pun decide during lunch kelak aku just want to eat yogurt.

Tetapi malangnya, atas dasar lapar n maok jumpa ex-collegue, kita org pun makanlah sama. Mula-mula plan nak makan dekat Sky Cafe. Dalam fikiran aku time ya dengan tetap just maok makan buah and creame brulle jak. Tetapi, tempat ya penuh lah pulak.
 So, kita org pun beraleh arah ke Bing!

Fuh, melayang lah jugak ketahanan untuk aku berdiet....Wah pecah lagik dietnya dong... So kmk orang order Beef Lasagna, Bambini, American Chocolate Cakes & Oreo Cheese Cake....

Wah semuanya sedap-sedap belaka. Arum bulaknya terbalit bijik mata itam....Silalah layan gambar-gambar di bawah.

Oreo Cheese Cake

American Chocolate Cake

Beef Lasagna
Sorry partner, gamba tok kmk dah rotate tapi blogger x maok dengar kata....Minah tok nang kelaparan sejak pukul 12 PM lagik hahaha...
Wah.macam mana ini dong ada sebulan lebih lagik majlis. How am i going to lose weight. *sigh*
Dear foods, please do not seduce me...

-RamaRamaFareeza-

Tuesday, April 23, 2013

::: Yummy: Mee Bandung :::

Mee Bandung at Mas Cafe, Kota Sentosa, Kuching, Sarawak.

Monday, April 22, 2013

Wednesday, April 17, 2013

::: The Best Stress Reliever :::

Thank Q to my friend Siti Azaharah for gaving me my Favourite Stress Reliever Food. Thank Q friend.

Monday, April 15, 2013

::: Kebaikan Susu :::

Hi semua,

Sejak akhir2 tok, aku menjadi peminat minuman susu. Jadi malam tadik terdetik rasa hati maok tauk apa khasiat susu tok. Yalah bila kita sebut susu, automatically kita hanya ingat kalsium dan bagus untuk tulang. Rupa-rupanya tek ada khasiat lain juak susu tok tek. Antaranya ialah:



  • Mengelakkan osteoporosis + hipertensi + kanser kolon. Kita tidak akan mendapat vitamin tambahan + kalsium tanpa meminum susu
  • Meminum susu juga boleh melindungi kita dari kerosakan gigi + masalah kaviti. Kita harus memberi jaminan kepada anak2 tentang kerosakan gigi dengan menawarkan mereka segelas susu coklat. Tidak ada rekod kerosakan gigi kerana minum susu dengan perisa coklat
  • Lemak susu tidak memberi apa2 kesan kepada kegemukan sebaliknya terbukti bahawa mereka yang kerap minum susu menjadikan badan lebih langsing daripada mereka yang tidak mengambilnya. Susu memberikan kita banyak vitamin dan mineral untuk memastikan sentiasa sihat dan cergas
  • Susu adalah anti-asid yang sangat baik. Minum segelas susu apabila mengalami pedih ulu hati boleh menenangkan paip makanan dari keradangan. Minum susu tetap akan mencegah ulser perut dan masalah perut yang lain
  • Minum banyak susu dapat menghasilkan kekuatan pada tulang + gigi + kuku + rambut, kerana ia sarat dengan kalsium yang membantu badan menjadi kuat dan fleksibel
  • Susu boleh menjadi pembuka baik perut terutama jika lewat makan. Meminum susu juga boleh bertindak sebagai perangsang yang awal
  • Meminum segelas susu panas sebelum tidur dapat menenangkan saraf dan melonggarkan otot2 tegang supaya dapat memberi tidur yang lebih cepat. Cara ini dapat membantu selepas seharian penat bekerja
  • Minum susu boleh menyejukkan badan dan mengekalkan tahap air atau cecair dalam badan kita. Penggunaan susu selepas latihan berat badan boleh mengisi sistem dengan cecair badan yang hilang semasa senaman
  • Secara drastik susu juga dapat mengurangkan gejala PMS (Pre-Menstrual Syndrome) kerana ia merupakan pelega atau penenang tekanan yang hebat dan juga meningkatkan tahap tenaga dalam kita
  • Susu penuh dengan nutrien. Badan kita memerlukan nutiren untuk beroperasi dengan betul. Ia mengandungi vitamin (untuk sel-sel darah merah) + kalsium (untuk tulang yang kuat) + karbohidrat (tenaga) + magnesium (untuk lentur otot) + fosforus (untuk mengambil kesempatan tenaga) + kalium (baik untuk sistem saraf) + protein (untuk proses pertumbuhan dan penyembuhan) + riboflavin (untuk kulit sihat dan berseri) + zink (untuk meningkatkan sistem imun)
Nota:
Hebat bukan kebaikan susu ini terutama semasa kita dalam keadaa kepenatan dan tekanan. Pengambilan susu panas dapat menenangkan diri dan memberi kita tidur yang sangat selesa.
 
 
So, jumlah kita ramei2 minum susu n mengamalkan gaya hidup sihat keyh :)
 

Friday, April 12, 2013

::: Yummy Thirst Quencher :::

I bought this yummy drink at Tun Jugah Food Gallery. But cant remember apa nama drink tok. This drink dijual in conjunction with Christmas celebration. Dont worry, its halal :)

Thursday, April 11, 2013

Wednesday, April 10, 2013

::: Yummy :::

Black Forest Cake (Left), Creme Brulee (Middle) and Red Velvet Cake (Right) at Sky Cafe
Beef Pizza at Sky Cafe

Thursday, April 4, 2013

::: My Sayang's Birthday :::

Good morning,

Okeyh mood jiwang is in the air today. Today is my sayang's birthday. Plan nya aritok is wanna treat him a lunch. Since aku ada voucher free from The Manhattan Fish Market, apalagik, gunakan lah sebelum voucher ya xpat digunakan...


So to my sayang, if you are reading this. Just wanna say,

Happee Birthday and I love you so much. Hope we can grow old together happily ever after. Sayang kitak. Auwwwww "ingga Gegirl eh"

-RamaRamaFareeza-

Wednesday, April 3, 2013

::: Pemandangan di Belakang Ofis Lamaku :::


Hi semua,

Aritok aku maok share gambar lamak dari lensa kamera handphone ku. Taadaa... Toklah pemandangan di belakang ofis lamak ku dolok. Belakang nya macam ada sebuah rumah (yang mcm tokong) and penuh dengan patung-patung naga tok. Bila dekat nak Chinese New Year atau ada upacara tertentu, mesti ada dentuman muzik (dum-dum chiak) and tarian naga di belakang ya...walopun agak bising tapi tetap happening. Unik kan...

Oklah tata & take k.

-RamaRamaFareeza-

Monday, April 1, 2013

::: Alhamdulillah :::

Hi semua,

Just want to spread & share my happiness. Syukur alhamdulillah, Last Thursday, setelah settle attend kursus kahwin, malamnya pulak, family Mr. Meow datang bertandang ke rumah ku. So, kedatangan kali tok untuk mengconfirmkan tarikh bg kamek duak disatukan (mudahan mujor joros, InsyaAllah) dan perkara-perkara lain. Selain ya, pihak Mr. Meow juak terus merik wang hantaran bagi penyelenggaraan majlis perkahwinan kmk duak. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar & yang paling penting syukur alhamdulillah yang sik terhingga keluarga ku and famili Mr. Meow merestui hubungan kmk duak and silaturrahim yang akan terbina x lamak lagik. InsyaAllah. Doakan semuanya berjalan dengan lancar keyh...

Dari pihak Mr. Meow. Tq :)


Aku pulak "Gegirl is takut uollls" Nebez eh..tinggal 2 bulan lagik...

-RamaRamaFareeza-