::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Thursday, December 30, 2010

::: Novel to Let Go :::

Hello n salam bersiaran semua....

I've two novels to let go...

Novel L.U.V.E by Pingu Toha
RM15
Including Postage
Novel 1 4 3 by Pingu Toha
RM20
Including postage
Still new and in good condition 
Interested???
Just drop me an e-mail
fariza133@gmail.com

::: Kerana mereka yang berpeloh :::

Salam bersiaran semua...
at this time around...aku sedang membuat kerja2 KB yang harus disiapkan dgn segera...disamping...Blogging...hehhehe
kui kui jangan kantoi...

owh okie dokie...
First thing first...
I wanna Congratulate Malaysia team...
sebab memenangi AFF Suzuki Cup last night...
Very proud of them....
kerana keringat mereka yang basah lencun itu jugaklah...
PM telah mengumumkan cuti peristiwa umum esok hari....
Jumaat, 31 Dismeber 2010...

Owh yea...
Terima Kasih Harimau Malaya..
Terima kaseh PM...
owh Yeaaa esok cuti...
Syukor Alhamdulillah...
Malaysia Boleh!!!

Wednesday, December 29, 2010

::: Bila Sudah.....dan Kawan :::

Salam bersiaran semua...
at this time around.....aku sedang menahan kesakitan Seng**** ku sambil molah kereja dengan slow....
Then, tiba2 old memories bermain2 kat kotak pikiran ku tok....
Dolok, aku bersekolah di sekolah menengah harian campur (ada laki2 & perempuan)...Selain ya dalam kelas aku time ya ada Malay, Chinese, Iban and Bidayuh.....
memang best lah time ya...banyak jak olah and aksi gila2 dipolah kmk org...walopun bebeza bangsa, agama dan background tapi kmk org sekelas ya nang harmonilah....
kadang2 ujung minggu bila turun sekolah...mesti berkumpul rami2 berloyar burok n berguro senda....
kadang2 bila ada kata sepakat...kmk org akan pegi nangga wayang rami2 and makan KEPC lepas ya.....

Lepas ya, after Form 5, masing2 ngembak haluan masing2...
aku and sebahagian besar kawan2ku dapat nyambung blajar di matrikulasi....
the rest ada yang sambong di UITM, politeknik and ada juak yang terus bekerja...
Time di matrikulasi...tradisi keluar ramey2 ketika outing maseh diteruskan....memang best juaklah....bak kata pepatah..
"the more the merrier"
normally time ya memang outing dengan geng2 rakan sekolah akulah...
masa zaman matrikulasi ya....yalah first time aku berjauhan dgn family and 24 jam ke 7 hari aku hidup bersama2 kawan2 lamak and jugak baru....
dari sialah...aku start memahami n blajar sikap sebenar segelintir rakan2 sekolah ku....

iyalah...masa sekolah..jumpa dgn cdak tika time sekolah jak...
bila matrikulasi 24 jam.....

so, mcm2 lah dapat aku perhatikan....

then lepas matrik...masing2 membawa haluan masing2...seorg ke utara seorang ke selatan....
hakikatnya..aku and rakan2 sekolah ku dah sik dekat lagik.....
tapi maseh saling berhubungan....

and untuk dijadikan cerita....
(*tok dari pemerhatian akulah)...
maseh ada seorang dua rakan2 sekolah ku yang mempunyai semngat setiakawan yang menebal....yang maseh "ada usaha" and "mahu" meneruskan tradisi & aktiviti kami dahulu kala iaitu "sama2 n rami2" di masa sekarang tok....

aku kagum juaklah dgn usaha murni mcm tok...

Namun,kadang2 aku xpat menunaikan juak ajakan mereka seperti nangga wayanglah...jenjalan during weekend lah...and mcm2 lagik....

Bukan apa....bila dah bekerja tok....aku dah blajar SUSAHNYA maok carik duit....rasa SAYANGNYA maok dibazirkan pada benda2 yg kurang berbaloi...
(*bukan aku lokek ka apa)
tapi bila kita ada KOMITMEN.....kita automatically maok BERJIMAT....
economy background kita pastinya x sama degn economy background org....

Then....sumtime ada masa kita POKAI juak......
(*tapi kita xkan nak war2kan pada kawan2 kita kan)...

Then...kadang2 aku terpaksa juak tolak ajakan kawan..kerna kadang2 masa yg kurang sesuai...
contohnya baruk pulang kereja and etc...

tapi...yang aku terkilan ckit ialah... aku yakin pasti ada rakan2 yang ada berbunyi perihal aku yang selalu menolak ajakan cdak.....

kemungkinan ada yang kecik ati....
(*aku rasalah)...

So to whom it may concern, whenever you are....
I think its about time  for you to accept that....kita semua dah ada tanggungjawab masing2....kita dah besar....untuk bersuka ria seperti mensia marek mungkin agak susah....kindly, do not questioned and make statement that sound uncomfortable for others to hear....because it hurt when you start say...
"yalah...cdak lain bz"(*in uncomfortable tone)....
"yalah..kinek tok semua org susah nak kuar"(*in uncomfortable tone)...
"yalah....person A just maok kuar ngn person B jak"(*in uncomfortable tone)....
"yalah Person A just maok kuar ngn gereknya jak"(*in uncomfortable tone).....

sebab aku yakin even kita xpat nak kedk dolok....email, sms, and any comment in fb.. x pernah xda reply.....cepat atau lambat jak bezanya......

huhu apapun..sorry kalo aku ada salah kata...salah tangga...salah pendapat....
Friend 4Ever...






Monday, December 27, 2010

::: Azam :::


Salam bersiaran semua....
dalam beberapa hari lagik kita kan meninggalkan Tahun 2010...
n kita akan menyambut Tahun 2011...
seperti kelaziman kita semua akan start menggariskan beberapa azam untuk "coba" dilangsaikan pada tahun baru...
Jujur aku katakan..beberapa tahun kebelakangn tok aku xda menggariskan azam utk tahun baru...
tapi Tahun 2011 aku maok berazam....
Azam-azamku adalah seperti berikut:

1) Sy mahu bersungguh2x dalam melakukan sesuatu perkara waima sekecil2x perkara haruslah dilakukan dgn tekun....sbgai cth; sembahyang dgn tekun...berdoa dgn tekun...bekerja dgn tekun....mengemas rumah dgn tekun....berblogging dengan tekun...membaca dengan tekun dan bermacm2 lagi....semuanya dengn bersungguh2

2) saya mahu follow and enjoy the flow..waima perkara2 & situasi2 tersebut amat menyesakkan tapi saya akan endure the flow itu dengan lebih tabah and ada senyuman....

3) saya mahu menjaga kereta merah kecil ku itu..dengan bersungguh 2x agar nya dapat menemani hidup ku sampe habis bayar (ada 7 tahun lagik)....so after that keta kecil itu milik ku sepenuhnya...(*x maok memanjangkan hutang)

4) saya mahu menabung bersungguh2 n setakat yang termampu bg tujuan masa depan....

5)saya mahu mencari pekerjaan baru dengn bersungguh 2x samping menjalankan kerja yg sedia ada dengan tekun

6) saya mahu (K**EN)...tapi itu perkara saya hanya follow the flow sahaja kerana diriku bukan seorang laki2....(* xmaok lah digelar perigi cari timba..hehehe..)walopun soalan cepu emas itu...amat menyesakkan nafas ku....

7) saya mahu meredah hidup ini dengan lebih tabah dengn bersunguh2 seperti yg tertera di "title blog ku ini"

so ya jaklah azam ku utk tahun depan...
so apa azam ktk org?...

oklah tata n take semua....

owh lupak cgek gik azam...saya mahu mengurangkan berat badan sebanyak 3 KG

Selamat Tahun Baru 2011 semua...

Friday, December 24, 2010

::: Bila Boss Ada Macam X Ada :::

Salam bersiaran semua....
selamat Hari Jumaat...
Aritok Boss Kmk org ada...tapi berolah juak...
Astagafighullah...

Kmk org sebenarnya banyak kerja...tp x tauk lah apahal malas gilak nak molah kereja....terpot pet pot pet ...terkepek kepek....
haishhh..
semoga Tahun Baru 2011 akan menjadikan diri kami ni...
INSAN YANG TEKUN BEKERJA...
InsyaAllah...
Menyukat kepanjangan tangan..tapi kmi bukan Panjang Tangan...

menyukat ukur lilit paha...sbb drawing xda..agak2 Duct besar paha tok...

Mengukur ukur lilit pinggang untuk menguji sejauh mana keberkesanan slimming products...

Mengukur kepanjangan kaki....kerana diriku sangt pendek...susu Enfagrow pun xpat merubah apa2...
Haish2....

Sila Bekerja dengan TEKUN...

Thursday, December 23, 2010

::: Sambungan Kisah SO TERANG :::

Salam bersiaran semua....
Happee Thursday....
Cuti sampe NEXT YEAR ktk org tek?...
hehhee kmk org xda cuti gik koh...hehhe
BOSS kmk org x ado...yalah berolah gilak kmk org di opis tok bila boss x ado...
pot pett pot pett..
tekepek2 sana sini.....
eh eh ada org SO TERANG Juak di opis tok...kedak MRS. I...(entry sebelom tok)

tangga tak org lok...hehhe...

Buku Terbalit
yah yah ya lah ulah org xda boss....nang SoTERANG-TErangan Berolah...

oklah tata and take k semua..

Merry Christmas to all my friends that celebrate this celebration
&
Happee New Year

Ps: Apa azam baru tek?

Monday, December 20, 2010

::: Aktiviti Petang Minggu :::

Salam bersiaran semua....Happy Monday...
jangn layan mood blues glak k...hehhe
huhu..another 5 days to go b4 weekend...
okeyh2...aritok maok share sumthing.....
sumthing yang aku pun x kalak juak makannya...
hehe...
tapi benda tok sangatlah sedap pake BERULAM....
ari riya..nenek ku ada berkunjung ke Sabah dgn makcik ku...
so nya ada lah mbak sedikit ole-ole berbentuk makanan dgn kmk org...iaitu RUMPAI LAUT...
RUMPAI LAUT ya hendaklah direndam lebih kurang 3 hari 3 malam untuk melembutkan n mengembangkannya...mun x camya nya akan kering n liat utk dimakan....
sori. lupak pulak maok ambik gambarnya sebelum nya direndam 3 hari 3 malam...
kindly see below pic...
Rumpai laut
Gitoklah tupanya tek setelah direndam 3 hari 3 malam
Sambal udang kering (sesar)...nyaman....
Rumpai laut cecah ngn sambal udang kering
haishhhh kembang dah aik liur ku pagi2 tok...dahlah belum breakfast...
kengkawan sekalian..rasanya sedap...nya xda rasa yg tersendiri...rasanya plain, sejuk mcm agar2 tanpa rasa jak....tp sedap...bila di cecah dgn sambal....

dah2 mikin kembang lak aik liur...
so kita breakfast dulu...
tata n take k everyone...


Friday, December 17, 2010

::: Bila Murah, Hati Xpat Dihalang :::

Salam bersiaran....
haishhh...
riso saya koh....
saya xda duit...RM4 jak tinggal...
tapi...tadik masa mengalirkan duit xda asa papa...
just rasa ati bunga2 jak...
haishhh...
tapi bila kembali masok keja...bingong sudah asa nyawa...
Alkisahnya...lunch tek aku n Nurul pegilah ke Spring....
untuk mengisi perut....
lepas ya...berjalan2...
pegi dekat Parkson ada kasut Carlo Rino yg simple tapi kacak...dah plan2 nak meli....
tapi alhamdulillah kmk duak x kenak layan oleh sales girl....
jadi selamat lah duit....
keluar dari parkson...limpas kedey STAGE...
haish SALE....
Nurul dah narit tangn ku masok ke dalam....
cun2 tertemu org yang dikenali n kebetulan nya ada member kad so dapat harga murah mun meli brg kat sia...up to 65 percent......
Blink Blink dah mata ku tek bila nengr lipstick rega RM16.80....
pilih punya pilih....zapppp melayang ke udara lagi duit.....
tinggal rm 4 jak...haishhhh....
ne madah dirik nak berjimat....
pake masa depan.....
haishhh...

tadaaa...toklah bendalah dibeli ku tek...

Ok2...salah satu azam next year...
menahan diri dari membeli barang utk habiskan duit....
Fokus simpan duit (menjadi penjimat yang tegar)....

Gud Luck...

::: Gula Batu Nior :::

Salam bersiaran semua...
huhu alhamdulillah...hari Jumaat udah...esok cuti huhu...
xda idea nak update blog and tok just entry sekangkang kera je..hhehe
tadik dapat 4 igek gula batu free dari adik Doraemon iaitu Doralin....
lamak ku x encerik gula batu nior...
huhu sodap sekali....tpi packing nya ada tulisan
cha ya nun aliff lah...
but rasa2nya boleh dimakan tanpa was-was lah...
dolok gik kecik2 suka makan gula batu tok... and packing nya pun lain....
mcm susah jak carik gula batu nior tok zaman nektok
(*ka aku x pande carik hoh)
hehhe so kindly see below pics...



Wednesday, December 15, 2010

::: So Terang :::

Salam bersiaran semua....
selamat hari Rabu...
Alkisahnya untuk hari tok....
aku maok menceritakan sesuatu yg telah menyebabkan kmk duak Nurul blur sekejap
balit dari lunch tek nak....terserempak lah dgn operator company kmk org...
namanya Mrs. I
sebelum tok kmk duak Nurul diselubungi misteri koz dah 2 minggu nya x datang kerja...
baruk aritoklah nampak batang hidung nya...

then lebih mengejutkan kmk duak...
nya make cermin mata itam ala2 minah gelap.....

aku & Nurul: Hye Mrs. I
Mrs.I: hye gurls...aku mahu hantar barang pergi atas...
aku:kenapa pakai cermin mata gelap?????
Mrs. I: hah???....ermmm aaa....SO TERANG....
aku & Nurul: owh ok....

masuk mek duak lam opis..kmk duak masing2 blur..n saling pandang sama dirik n sambil SENYUM SINGIT....

aku: are u thnking what im thinking?
Nurul: I think so

tetak2 mek duak di tangga...hehehhe

ok2 isu nya di ctok ialah.....
Mrs. I kata SO TERANG......
tp masalahnya nya baruk datang dr tmpt gelap nya nang dah pake cermin mata itamnya....

then cgek gik menggelikkan ati mek duak...
cermin mata itam nok dipakenya ya.....
lucu...hehhehe
Bukan tok
Bukan tok

Bukan tok
Hampir2 sama
75 peratus sama
85 peratus sama
95 peratus sama
haha x sama langsung...opppsss
seyes lucu cermin mata dipakenya...ala2 mcm cermin mata ROBOCOP + URG MAIN BESKAL + SUSAH MAOK PADAH....

tapi lepas ya rasa bersalah pulak netak Mrs. I...sebab mengikut laporan penyiasatan yg di lakukan oleh Nurul,
rupa2nya Mrs. I tek baruk lekak operate mata...thats why nya perlu pake cermin mata gelap...
huhu we are so very sorry Mrs I koz laughing at you...ehehehhe

owh ada JUSTIN BIEBER keja ngn kmk org di ctok koh....
hahah pelanduk duak serupa jak...
tapi urg ctok gelarnya JUSTIN BEBEK..
sebab nya x kelakar...diammmm jak...
heheheh
nya praktikal di ctok huhu....

astagafighullah..
x maok netak  n nganok urg agik eh...
oklah tata..take k...

Monday, December 13, 2010

::: HP is My Boyfriend :::

Salam bersiaran....
sedih hatiku....
pasrah hatiku....
Nokia 2700 Classic..best hp tok pake ketek2...sayangnya

HP Nokia 2700 Classic ku hilang....
aku pun x tauk juak camne nya boleh hilang...
aku just mampu assume yang aku tercicir and di ambik urg...
huhu sedih...dahlah baruk beli hp ya...2 bulan lepas ku asa...dah ilang....
kira tek maok jimat duit...
tetapi perkara mcm tok tejadi...
huhu....
bukan apa, aku  riso juak sbb banyak gamba dalam handpaun ya...haishhh...
jangnlah org molah pelik2.....
nauzubillah...
then malam kejadian ya juak..
aku bergegas ke the hills ada DIGI specialized store nya kat sia...
so aku pun mintak replace sim kad..then kenak bayar RM10 for sim card loss replacement fee...
alhamdulillah kredit dlm no ku maseh bnyak xda diusik langsung...cuma no dalam ya semuanya ilang....


huhu...xda berhandpaun lah aku tek for couple hours...aduhai...sakit jak asa x berhandpaun....asa lost  contact ngn dunia luar jak...
then keesokan harinya aku decide utk beli handpaun baru....
haishhhhh....melayang2 ke udara lagik duit....
tapi xpa tetap syukur ada handpaun baru...
i likee....sebab nya nyaman k ketek2.....
(*haisshhh classic lagik)
Handpaun baru ku...Nokia 6303i Classic

lepas tok aku mesti jaga handpaun ku bena2....
maok berjimat cermat n menyimpan uwang agik utk masa depan.....
(*masa depan ka kawen???...tetttt...kedua2nya)

oklah tata n take k semua...

P/s: mesti ktk org x minat hp camtok lagik kan....mesti maok hp blackberry n iphone...
huhu...but aku x minat koz xpat ketek2 time driving n bila berjalan2 window shopping..hehhe


Thursday, December 9, 2010

::: Kenak ***Tut :::

Salam bersiaran...
heheh...
nerimak meses dari Mr. meow ku saba jaklah ngn urg tua tok...
 hehe...





 hehe aku reply "kali nya x sedar ktk ada sia"

hahhaha tedah2 meow ku...kenak ***tut org...

eee ceridak...

oklah tata take k ea...
jangn ber***tut sesuka ati...
heheh

Wednesday, December 8, 2010

::: Jika Komponi Ini Aku Yang PUNYA :::


Salam bersiaran semua....
aku tok kata jak BEE JEE THE BEE...
tapi smpat juak update belog yang SEKANGKANG KERAK PUNYA ENTRY...
hehehhe
ok entry kali tok berkisarkan pada frasa
"KERANA BERANGAN ITU PERCUMA"
ok2 asal kol 3...4...5... petang... x fokus lah kita nak kereja lagik nak...
betul xxx
jangn bulak....
jeng gon jeng...
time2 kedak ya start lah kta mukak belog 
beautiful nara...
oh bayu
budiey.com
murai...
uncleseekeer pun blog waimanya....
heheeh
nak nak nak
(* ka kau sorang jak fareeze oh)...

lalulah tek aku start berangan...
mun  komponi tok aku yang EMPUN...
time kereja kmk org ialah...
8:30 am - 1:30 pm
huhu cantek x....
ofkos cantek...
sebb aku asa....
kerja akan lebih BERKUALITI dgn waktu kerja yang SINGKAT
berbanding dgn duration kerja yang PANJANG tapi X BERKUALITI..
(*am i comparing an apple with a durian?....tidak rasanya heheh)
sebab kita manusia bukan nya ROBOT bah...
so adakalanya kita akan asa letih bila terlalu lama di tempat kerja then ilang fokus....
huhu..
jadi...
angan2 saya di sini ialah...
JIKA KOMPONI INI SAYA YANG PUNYA...
wee...
KEREN BANGAT sihh...

::: Dag Dig Dug :::

Salam bersiaran semua....
dag dig dug
berdebar2 jak asa ku tok...
runsing
bingung 
boring
apahai ka tok....
haiyakkkk
banyaknya benda dibingung aku tok...

::: BeeJee The Bee strikes Back :::

Salam bersiaran semua...
huhu...
aku dapat rasakan aura kedatangan musim
BEE JEE DA BEE...
huhu...
nmpk gayanya jarang sikitlah aku nak update blog tok...
tapi xpa...walopun keja ku mikin banyak...
akan aku redah n siap kan nya sampe ke PIT STOP..
huhu oklah tata n take k semua...

Monday, December 6, 2010

::: Kasut Pre-Boyak Nguap :::

Salam bersiaran semua...
huhu...
last Friday, aku trabeling ke Miri...
sampai di miri kol 8:00 am mcm ya...
sesampe aku di miri tek nak...aku asa lain mcm jak ngn kasut sebelah kanan ku...
aduhai cek punya cek upa2nya tek kasut ku dah nak terngangak dah depannya....
waduh dugaan betul...
masa kat Kuching xda nya berolah...
tp sampe di Miri baruk nya ngeso olahnya...
saba jak aku..
dalam hati ku nang berdoa jangn nya jadi BOYAK NGUAP jak..
pasya tek banyak org di msg ku..suh berdoa supaya kasut ku x menjadi BOYAK NGUAP...
*angol jak mak, can n kawan2 ku nok ku msg ku ariya...heheh sori...

Then terus aku n uncle somet bergegas ke tempat kejadian untuk polah kereja...
walopun aku dah berjalan kedak urg sakit kaki sebb nahan kasut Pre-Boyak Nguap Ku..
tpi kerja harus diteruskan dengan gigih...
alhamdulillah kmk org siap juak kerja hari ya and ada bnyak masa lebih utk mengular...huhu...sebelum balit Kuching ptg ya...
seronok betul....
aku and uncle somet sepakat pergi meronda2 di 
BINTANG MALL, sebab sia senang dapt teksi nak gi epot lak...

huhu aku apa gik...kasut Pre-Boyak ku kuketepikan bila dah berjalan2 kedak ya....

jeng gon jeng 
yah ku madah bila pompuan berada di shopping complex kompom ada benda yg disembat and dioleh...
yes memang benar...aku ada menyembat sesuatu koh...
aku beli BEG DUIT...huhu..

aduh pokai sudah tapi ati tetap bunga2 and mulut senyum singit sebab ada beg duit baru.....

masa berlalu dgn pantas huhu..
aku and uncle somet terus ke airport...
then aku ngecek keadaan kasut Pre-Boyak Nguap ku....
huhu maseh dapat bertahan until sampe kuchng...
nasib nasib....

next year jaklah aku beli kasut baru...hehhe
ya jaklah cerita ku kali tok hehhe...
oklah tata n take k semua...

Selamat Menyambut Maal Hijrah..

jap jap ada gik...marek aku baca paper...
tiba2 terpandang lah iklan BATERI....
Model Bateri ya ngutiklah...
cuba ktk org nangga....
.
.
.
.
.
.
.
owh ngutik lah kau gorillaz...