::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Saturday, September 14, 2013

::: Sesi Menjual :::

Hi semua,

Lamak sik update pasal aktiviti menjual plastik and aluminium can. Yes, aku maseh bergiat aktif menjual benda-bendalah tok. Cuma malas maok update. Boley???

Kali tok sikit jak barang yang aku jual. Sebab malas maok kumpul penuh-penuh. Moreover, no place to keep  it. Asal dah nampak penuh and messy, aku akn jual. So layan gambar-gambar.

Tray telur - RM0.10 -RM0.20 per tray (If im not mistaken)


Aluminium can - RM2.50 per KG

Plastic Bottles - RM0.30 per KG

Friday, August 30, 2013

::: Tingg*Tungg*But*Nobody*Outside Part 2 :::

Selamat tengahari,

Setelah ofis kmk orang diganggu dengan bunyi "Tingg*Tungg*But*Nobody*Outside" dari ari marek and pagi tek, kmk orang seofis sepakat untuk unlock and bukak pintu bilit mendiang bosku.

To our surprise, bunyi "Tingg*Tungg*But*Nobody*Outside" terus berhenti. Sangat weird tapi benar-benar berlaku. 

Wallahualam.
R.I.P my boss.

-RamaRamaFareeza-

::: Tinggg*Tunggg*But*Nobody*Outside :::

Gud morning,

Start dari ari marek, door bell unit kmk orang tiba-tiba berbunyi "Tinggg Tunggg". As usual aku akan tekan punat emergency untuk bukak pintu. Tetapi, sikda orang yang masuk. Ok. My first thought was mungkin door bell unit kmk orang rosak. So i continue doing my work.

Then after a few minutes, loceng berbunyi lagik.  Tekan ku punat emergency untuk bukak pintu, tapi still sikda orang lagik. Back to my work.

Third times berbunyi lagik. Aku pun terus pergi ke bahagian pintu masuk and aku tangga sikda orang. Aku dah mula asa cuak. Sebab, at that time is lunch hour, cuma aku & sorang colleague ku jak yang ada dalam ofis so the office sangat sunyik and silent. Tapi sik juak aku meremang bulu roma just that dapat rasa "something"lah.

Ok I started to ignore the sound of "tinggg*tunggg*but*nobody*outside". Selepas ya bunyi "tinggg*tunggg*but*nobody*outside" semakin kerap and colleague ku lain mula perasan, but pura-pura buat x tahu.

After pukul 4 pm mcm ya, the sound of "tinggg*tunggg*but*nobody*outside" pun reda. Okay, kmk org sesama collegue pun startlah bercerita sesama sendiri and we have the same thought which is may be our boss who has passed away 2 weeks ago datang melawat.

And today, ingatkan sikda bunyi "tinggg*tunggg*but*nobody*outside" lagik, but yet still ada. Sik mungkin the door bell ya rosak because door bell ya baruk jak ditukar and maseh baru.

Wallahualam.
R.I.P my boss.

-RamaRamaFareeza-

Thursday, August 29, 2013

::: Seminar :::

Gud morning,

Awal pagi masuk ofis, tiba-tiba dapat satu surat suruh attend satu seminar next week. Mula-mula tengok surat ya hati rasa berdebar, surat apakah itewww. Rupanya suruh pergi seminar....Hati terus rasa owhhh yeahhh...
I am so happy bila kenak suh attend benda-benda macam tok. Sebab utama, sejak peninggalan ku di komponi lamak, dah lamak dah sik keluar dari ofis...Agak rinduuu.. Ya faktor utama aku terasa Owh Yeahhh..

Lain-lain, opkos boleh menambah pengetahuan Iyerdehhh walopun aku tauk aku tok akan lupak dengan benda-benda yang akan dipelajari :)

Oklah tata. Take care.

-RamaRama Fareeza-

Tuesday, August 27, 2013

::: Aidilfitri :::

Hi semua,

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin.

Maseh belum terlambat lagik nak wish salam Aidilfitri kan...Aritok dah 20 Syawal. Sik berasa masa berjalan dengan cepat. Mood berblogging aduhai malas nak katalah....Tunggu saya beli kamera baru k...(*Aih) Tunggu rumah saya pasang wifi k (*Aih) Tunggu saya ada laptop baru k (*Aih)... Banyaknya Tunggunya lok....

Cerita Raya saya kali tok amat berbeza....Iyalah orang bukan single lagik sudah double2 so jadual untuk Program Berjarah saya pun sudah berubah jugak....

Alhamdulillah apapun syukur saya impian untuk beraya double-double tercapai...Sikdalah saya diaju soalan cepu emas bertubi-tubi dari rumah ke rumah lagik....Tauk sik soalan apakah itu????

Bila gik??? Yah, I sekarang berjalan sudah boleh bawak lelaki di sisi sudah okayyyy....Walopun agak janggal tapi saya sukaaaa...

Iyalah sebelom tok nak  ngembak Mr. Meow berjarah ke rumah sanak saudara, hati terasa supanlah pulak....yalah kmk duak nang sikda idea and belum ada sinar cahaya gik bila lah nak kawen at that time. Kelak diaju soalan bertubi-tubi sik selesa lah pulak. Lagikpun kmk duak memang asa supan juak nak berjalan ke rumah saudara mara selagik belom ada ikatan....it was not cool...*my opinionlah* sik manisssss juak kennn....

Walopun nangga kazen mazen and tunggal petunggal rilek-rilek je embak teman masing-masing pergi berjarah rumah sanak saudara....but saya tidak jeles ponnnn sebab ya memang prinsip ku....selagik sik kawen me don want okay....

Dolok seriously lah sikda idea langsung bila lah nak kawen tok...Bila attend pengilan bertunang kazen-mazen atau kawan-kawan ataupun nangga update status & gambar-gambar pertunangan kawan-kawan di muka buku, bulak lah x terasa dengan dirik tok...bila lah turn sendirik....Then lepas ya start polah assumption sendirik confirm lambat lagiklah aku tok...But I never loose hope...Alhamdulillah seru saya datang, walopun saya sikda bertunang macam org lain, tapi akhernya kawen jugaklah saya....

To my surprise, saya mendahului orang2 yang dah bertunang yang saya expect akan berkahwin terlebih dahulu dari saya. Paling saya surprise, orang yang saya sangka berkahwen dalam masa terdekat sebab hampir saban waktu menghapdate status perkembangan progress persiapan perkahwinannya di muka buku pun saya cantas jugak hihi *aih tetak indah aku tok sorry* (*dont get me wrong, saya bukan berlumba-lumba dgn orang untuk berkahwin sebab semua tok adalah datangnya dari Allah, just that saya hanya kagum dengan perancangan Allah buat saya, sedangkan ada kalanya saya pun rapuh juak bila ngenang bila lah turn dirik tok yang belum gik nampak sinarnya)

Apa yang tersirat dekat sitok is Allah adalah Perancang yang Maha Bijaksana...

So sapa-sapa yang rasa diriknya lambat gik nak datang seru bila nangga gamba urg lain dah bertunang dah bertekol and so on...jangnlah rasa hampa di hati sebab we never know our journey ahead kan....Biasalah perempuan selalu dijajah oleh sindrom Hormon Sik Seimbang. At that timelah salu emotional bila ngenang part mcm ya. Betol X??? (*jangan bulak)

Yang penting, never loose hope, never give up, usaha doa and tawakal, insyaAllah....Just ingat, Allah lebih tahu apa yang terbaik buat kita.....

Aih, ini cerita raya ka luahan hati yang terkenang2...hahha oklah tata and take care.

Regards,

-RamaRamaFareeza-

Thursday, July 25, 2013

::: Cherry Berry :::



Yesterday was a lazy day for me...
Seriously....

Seperti biasa after bersahur with husband, aku pun bersiap-siap mandik, sembahyang subuh than pooopppp tido balit (*jangn tiru macam saya)...

Dah set awal-awal jam pukul 7 am bangun agik siap-siap gi kerja....

Alkisahnya, bila alarm dah berbunyi, tiba-tiba perasaan malas nak pergi kerja ya amat meluap-luap. Tanpa melengahkan masa, aku pun decided no wanna go to work...hahahha (*tetak penjahat)...

But yet still need to wake up my husband...aku pun kejutkan nya....ooo deng go deng pergi 'sekolah' oi...dah akher dah ya...

Husband ku pun heranlah sebb selalunya aku dah siap-siap kemas baruk kejutkannya. Nya pun soal aku balit. Ktk sik pergi 'sekolah' ka?

At that time aku asa nak tetak...aku pun terus jak padahnya aku 'cirit birit' cepat aku bungkas bangun dari katil pura-pura sakit perut pergi jamban tanpa nangga muka husband ku. Aku takut nya diat aku tersengeh-sengeh kedak Nobita..hahha (*tedah nobita)...

Tapi aku x cukup licik, husband ku dapat menghidu hidden agenda aku ya...nya tunggu depan pintu jamban...hahahah...

Bila aku kuar dari jamban dengan muka pura-pura sakit perut, terus nya madah apa mcm bulak jak..benar nak ka cirit birit....hahahahah...ngakuklah saya tek....

Cek-cek nya diat aku cuti sakit 'cirit-birit', nya pun decide 'cirit birit' juak...
so sama-samalah mek duak sik ke 'sekolah' ari marek...

owh semangat kerja cepatlah datang....

Thursday, July 18, 2013

::: Yummy: Ikea Meatball :::

P/S: Sekadar share gambar. Bukan untuk memakruhkan puasa. Hehe. Jangan sik puasa okayyy :)

Wednesday, July 17, 2013

::: Hidung Oh Hidung :::

Hi semua,

Aku mempunyai masalah hidung. Sik pasti sama ada resdung atau apa. Tapi hidung aku tersangatlah sensitif pada debu and cuaca sejuk. Bila macam pia, mulalah berkasik non-stop, rasa macam maok cabut jak hidung tok n engkah ke tepi. Boleyyy?

So menyedari permasalahan yang aku hadapi, iyerdehh, mak mentua aku telah memperkenalkan dan sekaligus memberi aku sejenis minyak angin yang bernama Minyak Sinosesis untuk menangani masalah Berkasik Non-stop aku tok. Haha.

Pada aku, dengan izin Allah, Minyak Sinosesis tok amat berkesan untuk mengawal masalah aku tok. Sapu di tepi-tepi bibir hidung, then tadaaa.. masalah berkasik non-stop pun under control. Alhamdulillah.

So, sesiapa yang menghadapi masalah seperti aku, bolehlah try berekot ke Sharifah Trading atau Syarikat Azri dengan kadar segera untuk mendapatkan minyak tok...(*sikda komisyen/tip buat saya ka Sharifah Trading n Syarikat Azri yg telah promote kedai anda tok? heheh dasar mata duitan kann)



Tuesday, July 9, 2013

::: Ramadhan Kali Ini :::

As Salam semua,

Lamaknya blog sik berupdate. Sik ada masa sebenarnya. Alhamdulillah maseh di berik kesempatan oleh Allah untuk bertemu dengan Ramadhan kali tok. InsyaAllah.

Ramadhan kali tok amat berlainan sekali. Sebabnya, ai dah kawen laaa. Rasa sik percayak dirik tok dah berstatus lain. Tapi percayaklah...Haha.

How is married life? Baruklah aku paham kenyataan yang selalu menginggakan dirik ku which is " I'm a daughter, I'm a wife and I'm a mother" lebih kureng lah.

Dolok aku sik paham pa reti ya. Prappp bila sudah bertukar status. Baru ku sedari....memang agak mencabar jugaklah..Tapi I'll try to positively face it.

Cabaran paling mencabar setelah berkahwin tok? "MEMASAK" Homai Homai Homai...agak mencabar. Seyes menyesal x belajar memasak dari awal. Bukanlah x pande langsung. Tapi blur bah di arena dapur. Waaaaa. Sikpalah kuredahi jua....

Mun ai ada masa, ai update cerita cerita basik beberapa bulan yang lepas k. InsyaAllah. Untuk tatapan dirik sendirik di masa hadapan. Iyerdeh.

Okeyh. Back to work. Selamat menyambut Ramadhan. Jangan posa yok-yok.


Friday, May 10, 2013

::: Nasik Lemak Nang Nyaman :::

Nasik Lemak nang nyaman, RM1.50 berdepan dengan SK Encek Buyong

Tuesday, April 30, 2013

::: Yummy Cakes :::

Cheese Cakes

Marble Cheese Cakes
Hi semua,

Murah rezeki saya hari tok. Alhamdulillah. Thank you to my lovely friend Siti Azaharah coz sempat juak merik cakes yang yummy hasil air tangannya sendiri. Thank you so much :). Its really yummy.

-RamaRamaFareeza-

Friday, April 26, 2013

::: Yummy: Telur Telur Bistik Ayam :::

Hi semua,

Nampak gayanya diet saya sedikit hancur ari marek. Siang nya berlasagna di Bing!. malam nya berbistik di Restoran Tom-Yum Goong. Nang dah lamak terkenang dengan telur bistik tok. Toklah makanan faveret masa di uni dolok.

Malam tadik tiba-tiba teringin nak try makanan di restoran tok for 1st time. Then bila nangga menunya ada telur bistik.apa lagiklah terus order. To my surprise, ingatkan kecik jak telur bistiknya, rupa-rupanya boleh makan untuk duak orang. Rasanya memang sedap and boleh tahan. Rasa-rasanya maok agik lah aku datang ke restoran tok untuk try menu masakan yang lain.

Telur Bistik Ayam at Restoran Tom-Yum Goong, Satok.

Thursday, April 25, 2013

::: Lunch with Ex-Colleague :::

Hi semua,

Pernah dengar pepatah tok "Breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper"? Mestilah pernah nak. 

So this morning aku telah mempraktiskan sentence "Breakfast like a King" which is makan nasik lemak berlauk. Alhamdulillah nyaman n kenyang. So aku pun decide during lunch kelak aku just want to eat yogurt.

Tetapi malangnya, atas dasar lapar n maok jumpa ex-collegue, kita org pun makanlah sama. Mula-mula plan nak makan dekat Sky Cafe. Dalam fikiran aku time ya dengan tetap just maok makan buah and creame brulle jak. Tetapi, tempat ya penuh lah pulak.
 So, kita org pun beraleh arah ke Bing!

Fuh, melayang lah jugak ketahanan untuk aku berdiet....Wah pecah lagik dietnya dong... So kmk orang order Beef Lasagna, Bambini, American Chocolate Cakes & Oreo Cheese Cake....

Wah semuanya sedap-sedap belaka. Arum bulaknya terbalit bijik mata itam....Silalah layan gambar-gambar di bawah.

Oreo Cheese Cake

American Chocolate Cake

Beef Lasagna
Sorry partner, gamba tok kmk dah rotate tapi blogger x maok dengar kata....Minah tok nang kelaparan sejak pukul 12 PM lagik hahaha...
Wah.macam mana ini dong ada sebulan lebih lagik majlis. How am i going to lose weight. *sigh*
Dear foods, please do not seduce me...

-RamaRamaFareeza-

Tuesday, April 23, 2013

::: Yummy: Mee Bandung :::

Mee Bandung at Mas Cafe, Kota Sentosa, Kuching, Sarawak.

Monday, April 22, 2013

Wednesday, April 17, 2013

::: The Best Stress Reliever :::

Thank Q to my friend Siti Azaharah for gaving me my Favourite Stress Reliever Food. Thank Q friend.

Monday, April 15, 2013

::: Kebaikan Susu :::

Hi semua,

Sejak akhir2 tok, aku menjadi peminat minuman susu. Jadi malam tadik terdetik rasa hati maok tauk apa khasiat susu tok. Yalah bila kita sebut susu, automatically kita hanya ingat kalsium dan bagus untuk tulang. Rupa-rupanya tek ada khasiat lain juak susu tok tek. Antaranya ialah:



  • Mengelakkan osteoporosis + hipertensi + kanser kolon. Kita tidak akan mendapat vitamin tambahan + kalsium tanpa meminum susu
  • Meminum susu juga boleh melindungi kita dari kerosakan gigi + masalah kaviti. Kita harus memberi jaminan kepada anak2 tentang kerosakan gigi dengan menawarkan mereka segelas susu coklat. Tidak ada rekod kerosakan gigi kerana minum susu dengan perisa coklat
  • Lemak susu tidak memberi apa2 kesan kepada kegemukan sebaliknya terbukti bahawa mereka yang kerap minum susu menjadikan badan lebih langsing daripada mereka yang tidak mengambilnya. Susu memberikan kita banyak vitamin dan mineral untuk memastikan sentiasa sihat dan cergas
  • Susu adalah anti-asid yang sangat baik. Minum segelas susu apabila mengalami pedih ulu hati boleh menenangkan paip makanan dari keradangan. Minum susu tetap akan mencegah ulser perut dan masalah perut yang lain
  • Minum banyak susu dapat menghasilkan kekuatan pada tulang + gigi + kuku + rambut, kerana ia sarat dengan kalsium yang membantu badan menjadi kuat dan fleksibel
  • Susu boleh menjadi pembuka baik perut terutama jika lewat makan. Meminum susu juga boleh bertindak sebagai perangsang yang awal
  • Meminum segelas susu panas sebelum tidur dapat menenangkan saraf dan melonggarkan otot2 tegang supaya dapat memberi tidur yang lebih cepat. Cara ini dapat membantu selepas seharian penat bekerja
  • Minum susu boleh menyejukkan badan dan mengekalkan tahap air atau cecair dalam badan kita. Penggunaan susu selepas latihan berat badan boleh mengisi sistem dengan cecair badan yang hilang semasa senaman
  • Secara drastik susu juga dapat mengurangkan gejala PMS (Pre-Menstrual Syndrome) kerana ia merupakan pelega atau penenang tekanan yang hebat dan juga meningkatkan tahap tenaga dalam kita
  • Susu penuh dengan nutrien. Badan kita memerlukan nutiren untuk beroperasi dengan betul. Ia mengandungi vitamin (untuk sel-sel darah merah) + kalsium (untuk tulang yang kuat) + karbohidrat (tenaga) + magnesium (untuk lentur otot) + fosforus (untuk mengambil kesempatan tenaga) + kalium (baik untuk sistem saraf) + protein (untuk proses pertumbuhan dan penyembuhan) + riboflavin (untuk kulit sihat dan berseri) + zink (untuk meningkatkan sistem imun)
Nota:
Hebat bukan kebaikan susu ini terutama semasa kita dalam keadaa kepenatan dan tekanan. Pengambilan susu panas dapat menenangkan diri dan memberi kita tidur yang sangat selesa.
 
 
So, jumlah kita ramei2 minum susu n mengamalkan gaya hidup sihat keyh :)
 

Friday, April 12, 2013

::: Yummy Thirst Quencher :::

I bought this yummy drink at Tun Jugah Food Gallery. But cant remember apa nama drink tok. This drink dijual in conjunction with Christmas celebration. Dont worry, its halal :)

Thursday, April 11, 2013

Wednesday, April 10, 2013

::: Yummy :::

Black Forest Cake (Left), Creme Brulee (Middle) and Red Velvet Cake (Right) at Sky Cafe
Beef Pizza at Sky Cafe

Thursday, April 4, 2013

::: My Sayang's Birthday :::

Good morning,

Okeyh mood jiwang is in the air today. Today is my sayang's birthday. Plan nya aritok is wanna treat him a lunch. Since aku ada voucher free from The Manhattan Fish Market, apalagik, gunakan lah sebelum voucher ya xpat digunakan...


So to my sayang, if you are reading this. Just wanna say,

Happee Birthday and I love you so much. Hope we can grow old together happily ever after. Sayang kitak. Auwwwww "ingga Gegirl eh"

-RamaRamaFareeza-

Wednesday, April 3, 2013

::: Pemandangan di Belakang Ofis Lamaku :::


Hi semua,

Aritok aku maok share gambar lamak dari lensa kamera handphone ku. Taadaa... Toklah pemandangan di belakang ofis lamak ku dolok. Belakang nya macam ada sebuah rumah (yang mcm tokong) and penuh dengan patung-patung naga tok. Bila dekat nak Chinese New Year atau ada upacara tertentu, mesti ada dentuman muzik (dum-dum chiak) and tarian naga di belakang ya...walopun agak bising tapi tetap happening. Unik kan...

Oklah tata & take k.

-RamaRamaFareeza-

Monday, April 1, 2013

::: Alhamdulillah :::

Hi semua,

Just want to spread & share my happiness. Syukur alhamdulillah, Last Thursday, setelah settle attend kursus kahwin, malamnya pulak, family Mr. Meow datang bertandang ke rumah ku. So, kedatangan kali tok untuk mengconfirmkan tarikh bg kamek duak disatukan (mudahan mujor joros, InsyaAllah) dan perkara-perkara lain. Selain ya, pihak Mr. Meow juak terus merik wang hantaran bagi penyelenggaraan majlis perkahwinan kmk duak. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar & yang paling penting syukur alhamdulillah yang sik terhingga keluarga ku and famili Mr. Meow merestui hubungan kmk duak and silaturrahim yang akan terbina x lamak lagik. InsyaAllah. Doakan semuanya berjalan dengan lancar keyh...

Dari pihak Mr. Meow. Tq :)


Aku pulak "Gegirl is takut uollls" Nebez eh..tinggal 2 bulan lagik...

-RamaRamaFareeza-

Wednesday, March 20, 2013

::: Get Glowing - 5 Simple Secrets to Simply Perfect Skin :::


1. GO EASY
Your skin doesn't need to be scrubbed to be clean. Mild, non-detergent cleansers are your skin's best friends.

2. HARD-WORKING
Just like you, the best skin care products are multitaskers. Look for a moisturizer with a broad spectrum sunscreen that will help prevent premature skin damage and provide day-long hydration.

3. CLEAN ON THE INSIDE
Your skin is as healthy as you are. Eat well (lots of fruits and veggies), stay hydrated and get plenty of exercise for your - and your skin's - health.

4. THE RIGHT HABITS
make sure you cleanse away all makeup before bedtime, avoid heavy makeup when you can and change your towel regularly to avoid bacteria build-up.

5. SKIN PATROL
The best thing you can do to keep your skin safe and looking young is to stay out of the sun. Wear a big hat, long sleeves, and, of course, sunblock. If you're outdoors a lot, re-apply frequently.


Source: Health.Com Magazine, October 2012 Issue

Tuesday, March 19, 2013

::: Rindu :::

Hi Semua,

Iyerrr aku rindu...Rindu dengan apa??? Rindu dengan tempat kerja lamak ku.
Benalah pepatah dahulu mengatakan, "kadang-kadang benda yang kita benci, akan menjadi sesuatu yang paling kita rindui".

Yes. Nang bena aku rindu dengan pekerjaan lamak ku yang salu menjadi keluh kesah and mengganggu emosi ku sepanjang zaman.

Tapi itu sekadar rindu sahaja. Sik salahkan.

Rindu dengan kebingungan bila terdengar bunyi telefon berbunyi. Rindu nak berolah-rolah dengan kawan-kawan kat sia. Rindu dengan pekerjaan yang lebih sistematik walopun leceh kat sia. Rindu nak travelling. Rindu kepak sampe leput bila terpaksa travelling day trip then esok terus pergi kerja agik...Rindu my workstation

Kinek tok, aku blur, tapi aku redah ajak. Kat ctok sik sistematik.mungkin terlalu banyak bos so situasi perkejaan ya menjadi clash. Tapi aku x maok bingung part ya. Aku just maok siapkan apa yang dah diamanahkan dengan aku.

Kat unit tempat aku bekerja tok aku seorang jak perempuan. Kadang2 aku perasan orang2 di unit aku tok nangga aku semacam jak. Maybe cdak diat aku macam "rajin & tekun bekerja kali" jadi cdak x biasa nangga pemandangan ya...(yer muji dirik rajin tek)..

Lepas ya cdak suka berloya-loya seolah-olah sedang mengumpat (mengumpat aku ka) tapi dalam bahasa yang aku kurang faham lah (Cdak cenel Wah Lah Toi and aku cenel Astro Ria)...

Workstation aku nang x berapa nak selesa and open..jadi cdak dapat tangga apa aku polah...Lebih aku asa terkesima, ada officer yang duduk belakang aku sesuaka hati nya nangga apa yang aku tulis dekat notebook ku tanpa aku sedar. contohnya bila aku gi jamban atau keluar sekejap.Camne aku tauk??? sebab lepas ya nya terus agak aku komen apa yang aku tulis...Yang herannya, bila aku tanyak soalan nya padah dengan aku, pandai2lah awak komen untuk report ya....haih terkesima aku...

Sesungguhnya, aku dapat simpulkan perkongsian ilmu agak limited kat ctok....Tok suh aku semakin rindu dengan tempat kerja lamak aku....Tapi xpalah.

Aku mesti redha and bersyukur. Perjuangan dalam berkerja mesti diteruskan. I know i can do it. InsyaAllah & Amin.

-RamaRamaFareeza-

::: The Powers of Gum (Yes, Gum!) :::

This "bad" habit has some legit mind / body benefits says recent research:


IT REDUCES STRESS
The repetitive action can be calming, says Andy Smith, PhD at the UK's Cardiff University.

IT SHARPENS FOCUS
"This maybe because chewing ups blood flow to the brain," Smith notes.

IT CURBS CRAVING
People who chewed gum in a Louisiana State University study had fewer food longings and ate fewer high-calorie sweets than their gum-free peers. Gum may trick your brain into thinking it's already had a sweet food, giving you a feeling of satiety, researchers say.

Happy Chewing


Source: Health.Com Magazine, October 2012 Issue

Monday, March 18, 2013

::: Resource Center :::

Gud Morning Peeps,

Hari Isnin, mesti orang semua tengah pasrah ber"Monday Blues" kan...
Samalah kita...

Ari marek sebelom tido aku bertekad, yang aritok aku mesti kerja benar-benar jangan main-main.
Cgek gik aku mesti pulangkang HEALTH magazine kat pusat sumber.

Ha what i like about my new working place is, its resource center. Pertama kali aku menjejak kan ke kaki sia aku pikir mesti penuh dengan buku-buku pelajaran, tapi rupanya lebih dari ya...ada macam-macam majalah juak...decoration magazines, reader's digest and my favourite among all HEALTH Magazine...Nama pun Resource Center kan....

Mun ada tip-tips yang menarik, kelak aku kongsikan dekat ctok okeyh...

Oklah maok pergi resource center lok. Ermmm I think i've develop new hobby which is Reading Seriously...Are you kidding???

Ok Bye-Bye

-RamaRamaFareeza-

Monday, March 11, 2013

::: Emosi Wanita :::

Hi & Selamat Hari Isnin,

Sejak akhir-akhir tok emosi aku kurang stabil. Aku asa silap aku juak sebab terlalu memikirkan sesuatu yang belum pasti jadinya. Bila terlalu berfikir, benda yang membingungkan terkesan di jiwa and jadilah stress.

Apa yang aku risaukan??? Macam-macam.

1. Kerja: Aku paling takut dengan unknown things. Aku takut akan pandangan orang. Aku takut dengan komentar orang tentang dirik ku. Aku terlalu berhati-hati and mahukan yang perfecto sahaja dalam melakukan kerja. Aku takut akan expectation orang terhadap diriku. Aku takut akan kemampuan aku yang x mampu untuk mencapai apa orang expect.


Solutionnya: Aku harus Keep Calm, Berdoa, Istiqomah & Tawakal. Yess!!! Ya jak aku perlu lakukan. Kadang-kadang aku leka and lupak tentang sentence tok "kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan". So apa yang aku harus polah kinek tok is, cuba lakukan yang terbaik walaupun kita bukan yang terbaik. Doa adalah suatu kekuatan. Mesti yakin pada Allah.

2. Kahwin: Sejak akhir-akhir tok, macam-macam jak aku pikir. Aku pande takut nak kahwin. Aku x pande masak. Ilmu rumah tangga pun masih kurang. Dapat ka aku adapt dengan new environment kelak. Camne Hari Raya ku kelak. Aku fikir tentang keluarga ku juak. Kewangan aku lepas berkahwin macam ne. Macam-macam....Sampe takat aku rasakan susahnya kelak aku nak sesuaikan dirik....Tapi aku tauk tok mainan "orang ketiga". Biasalah, orang ketiga sik suka kita menjalankan ibadah perkahwinan, so sukalah nya membisik-bisikkan rasa was-was, rasa bingung & rasa marah & even rasa buruk sangka pada Allah. Astagafihullah.

Solutionnya: Aku perlu lebih mendekatkan diri dengan Allah & stay positive. Xda cara lain melain kan, teruskan usaha, doa dan tawakal. Mesti bersangka baik pada Allah.


Doakan aku ya. Okay tata & take care.

-RamaRamaFareeza-

Friday, March 8, 2013

::: Kengantukan :::

Salam Jumaat & Good Morning,

Malam tadik tengah nyaman-nyaman tido, aku dikejutkan dengan percikan air mengenai muka. Amaigaddd, atap umahku bocor, cun-cun kebocoran ya melanda di tempat aku beradu....xda apa yg dapat dipolah kecuali tido atas lante...tilam pun dah lebor, repuk ajaklah selimut....

Terus tido aku terganggu. Tapi sempat juak aku menginsafkan dirikku pun sekejap. Dalam ati ku madah "macam toklah asa urang susah, bila ujan lebat macam tok mesti x tentu tido"

Mudah-mudahan kita sentiasa dilengkapi dengan rasa syukur. InsyaAllah & Amin.

-RamaRamaFareeza-

Thursday, March 7, 2013

::: Tangan Berbunga :::

Hi semua,


Tiba-tiba aku mengkompiuskan dirik aku lagik dengan isu kecil lagi terpencil. Apa yang kompius tek??? Aku kompius sama ada time akad nikah, perlu sik bunga tangan or not. Aku rasa macam sik perlu jak. Tetapi nangga gambar-gambar orang lain mcm ada jak kewujudan bunga tangan time akad nikah. Hurmmm. Rasanya, aku decide sik perlulah bunga tangan time akad nikah lah kot. Yeah save budget.

What say you???

-RamaRamaFareeza-

::: Sikda Papapun :::

Hi semua,

2 hari lepas, aku ada appointment nampung gigi dekat Poliklinik...
Buang tenaga jak aku feeling nervous, rupanya xda papapun...
Ngiluk lite-lite je...

Sepatutnya aku kenak tampung 5 batang gigi ku tapi hari ya tek nya hanya nampung 2 batang gigi jak...
Sebab??? Sebab the other 3 gigi ya, 2 daripanya terletak paling dalam dekat gigi atas and kedua-duanya dalam mode horizontal...dapat megin x? Hihi. Sebatang ya lagik baruk tumbuh (Tua eja juak maok tumbuh di saat2 orang nak masok usia 3 series) n terletak paling dalam and gigi bawah...

So doctor kata, mun ditampung kenak operate isik gusi....So, aku san buyan sekejap bila nya madah operate-operate ya...

So optionnya, nya suh cabut. Sebab??? sebab ketiga-tiga gigi ya sikda function and in the future akan memberi masalah. Cabut!!! Aku san buyan sekali lagik sekejap...

Aku decide aku hold dolok proses mencabut ya. Sebab??? I is ketakutan. Tunggu aku berani sikit baruk aku cabut lah...

Oklah sambung kerja dolok. Bye & take care.

-RamaRamaFareeza-

Tuesday, March 5, 2013

::: Demi Gigiku :::

Gud Morning,

Angin sepoi-sepoi ngiluk dah semakin terasa....aritok aku ada appointment dengan doktor gigi di Poliklinik.

Cuak asa hati nak jumpa doktor gigi...macam-macam jak dimegin ku...Almaklumlah lah rasanya last aku jumpa doktor gigi is masa aku sekolah menengah...lepas ya xda gik.

Yapun kamboh juak doktor and konco-konco pembantunya (nurse) dikerjaku....lelah cdak bertahan ngn tangan ku...apa tek tangan aku pande berkukut ngn doktor gigi indah....haha gine gaya doktor gigi nak ngegon gigiku...

Tapi demi "kesihatan, kecantikan & keselamatan" gigi ku.Aritok aku bertekad walopun takut, ku mesti redah juak jumpa doctor gigi...rasa ngiluk tok mesti dihilangkan dengan segera...kemungkinan ada gigi-gigi yang akan dicabut juak...owh tidak...mak takut nokkkk...tapi xpalah ku redah juak....

Semoga haritok berjalan dengan lancar. InsyaAllah n Amin.

-RamaRamaFareeza-

Monday, March 4, 2013

::: 2 Bulan ka 3 Bulan :::

Gud morning semua...

Pagi tadik before turun kerja lepas salam dengan mak, akupun madah, "mak ritok 4.3 owh...3 bulan gik mak...nebez"

Sampe opiz, Mr. Meow kol, akupun madah skrip yang sama....Mr meow madah aku babo....ada 2 bulan gik lah.......

Bila ku congak2 dengan jari nak mena mati juak...tinggal 2 bulan agik....

Start lah gelabah lam ati ku tok....Mudahan dipermudahkan...

Nak dijadikan cerita, plan awalnya aku n Mr. Meow plan nak kawen bulan 11 tahun tok...Bila kmk duak dah setel hal meli rumah awal bulan 1 this year, tiba-tiba Mr. Meow mengusul idea baru, ajak aku settle down in middle of this year.

Mula-mula, aku kurang setuju sebab too rush...sebab terlalu singkat nak settle keperluan perkahwinan..tauk-tauk jaklah pompuan tok kan leceh....

Bila aku fikirkan balit, kenak nak tangguh gik perkara baik...then aku pun setuju...
Aku fikir juak mun aku kahwin bulan 11 pun for sure 3 to 2 months before majlis bok aku kamboh nak uruskan segala keperluan....Bak kata urg Sarawak "selagik sik nikah, x pande udah" ada-ada jak nak ditambah....macam ya juak mun hari nak raya "selagik sik raya, lom abis barang nak dibeli"

Aku realize one thing. Bila kita dah dekat di ambang nak molah majlis perkahwinan,semua yang aku berangan-angan dolok marek nak dipolah untuk majlis ya bertukar menjadi lebih selective. Mana yang practikal diambik kira...mana yang leceh-leceh ya dua tiga duak tiga juak nak polah...

Mungkin memang masa mek duak pun dah tiba, alhamdulillah dapat juak kmk duak book dewan walopun singkat juak masa mek org book ya...

So far, dewan, mak andam, baju akad n sanding, catering dah di settle. yang lain2 seperti pelamin and photographer maseh mencarik2...masa dah tight juak tapi aku lom madak bingung gik part pelamin n photographer ya. maybe dalam masa terdekat tok akan decide....

Apa yang aku harapkan, semoga majlis mek duak kelak diberkati, berjalan dengan lancar dan meriah.

InsyaAllah & Amin.

-RamaRamaFareeza-

P/S: before aku publish entry tok aku congak lagik bukan 2 bulan gik tinggal 3 bulan giklah....Mr Meow ya kompius hehe

Friday, March 1, 2013

::: My Internet Connection is Back :::

Salam n good morning....

After 2 months menunggu dengan penuh sabar, akhirnya access internet buatku telah direleasekan...
Alhamdulillah, siklah aku kebosanan menunggu detik 5 pm pulang kerja....

Senang juaklah aku molah rujukan di internet...Almaklumlah aku kan Ms. Blur...

Aritok aku kerja setengah hari jak...Because petang kelak aku kenak attend workshop di Pustaka Negeri Sarawak...

Workshop apa???? Workshop "Bengkel Buskers (Muzik Akustik)"
Yah camne aku tok nong satu alat muzik pun aku x tauk main....dah cdak antar kita encang jaklah pergi nak...
Tapi xpalah, muzik akustik memang halwa telinga aku suka dengar. Oklah I pi sambong keja dulu ek... Tata & take k.

-RamaRamaFareeza-

Tuesday, February 26, 2013

::: I m Still Alive :::

Salam semua...

Yesss Im still alive...

Dah dekat berbulan-bulan rupanya i did not update my blog
Its not that I am too busy the bee
Tetapi, dekat tempat kerja baru ku, access internet belum di release lagik untuk aku...
Ermmm, so slowwww tapi apa boleh buat....terimak ajerlah...

Dekat tempat kerja baru....aku still adapting with new environment....
New colleagues, new scope of works and of course new challenges...
Walopun aku selalu diserang Nervous Breakdown, aku just REDAH ajak dengan terbaik and tawakkal pada Allah SWT...
Tapi syukur alhamdulillah, cause thus far, semuanya okay-okay aja

Then, insyaAllah projek "My Home Sweet Home" akan start this year...
So, will update progressnya di blog bila dah start

Then for my personal stories, insyaAllah something good will happen this year. InsyaAllah and Amin. Doakan aku ya kalian yang sedang membaca ini... (ada orang yang sedang membaca kerr)

Have a nice day

-RamaRamaFareeza-