::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, November 30, 2010

::: All Time PEBERET :::

Salam bersiaran semua....
huhu selamat hari Selasa...
  
owh aku rasa bangun pagi ku semakin teruk dah sampe sik sempat nak sarapan di rumah...

so sarapan di opis lah...

sekarang memperkenalkan....
my all time PEBERET pake breakfast....

tadaaaaa...

Roti KEBEN MASIN....

Mug Doraemon Ku...
Keben Masin + aik KOPIKO

huhu sodappp...i like....

ktk org camne??? suka mamam apa bila breakfast???

oklah tata take k ea...
sambong breakfast lagik...

Monday, November 29, 2010

::: Caution 11 :::

Salam bersiaran semua...

11 things that need to be remembered
 Oklah tata...
take k semua...

Friday, November 26, 2010

::: Tersentap...Mintak Jauh lah :::

Salam bersiaran semua....
aku terkesima, takut, sedih n mcm2 rasa yang berbaur lepas baca berita tok....
x sanggup aku maok paste the whole story...
tpi kitak org klik lah link below tok k...

Sedih glak2 dengan keadaan kinek tok....
mcm di luar nun terlalu banyak penjenayah bebas yang bermaharaja lela....
takut n amat menakutkan....
Nauzubillah...
 

::: Rutin ku :::

Salam bersiaran semua....
happy Friday....
hari yang sangat sempoi aritok....
malas gilos...
pagi tadik nang terbabas habis tido ku...
(*mcm this week bngun pagi ku terbabas jak2)
kemas punya kemas....jam dah menunjukkan 7:40 am....
lambat lagiklah aku tok...
(*but actually ari2 aku lambat..heheh) 
ditambahkan lagik aku tinggal di area Matang
The Territory of Traffic Jam (TTJ)...
huhu..
semakin lambat lah gamaknya.....
tapi aku nang drive slow pun...
(*sengaja)
so bertambah2 lah lambatnya....
hehe but i like...
(*jangn contohi k)
sesampai jak di ofis...perkara pertama yg aku polah ialah...
on lap top....
baca doa...
then bergegas ke pantry..salin air dalam flask pake polah aik mati, then top up air dalam flask....
(*bait kan aku, mun aku chan chen chow dari ctok...dehydrate lah cdak tok...
sup tulang mungkin bertambah ketulangan nya n uncle somet berkuranglah sometnya sebab x cukup air dalam badan...hehhe eh eh melelat dan mengumpat indah....astagafighullah...hari jumaat aritok fariza oi....)
then lepas molah aktiviti dapur...
bukak diari ku yang dah cacat dah rupanya nangga to-do list ku aritok...
then startlah polah keja sambil menghirup air 3 in 1 and cekelet susu...
Kiut x mug ku?...hehe
Cekelet beli di emart berharga rm1.40...x mampu maok beli chocopie sebb gik pokai..hehhe

lepas ya cek email, blogwalking, chat kejap utk warming up...
then baca online news sebagai persediaan interview
(*walopun x tauk bila lah ada rezeki kenak tunggah interview)
then carik keja kosong di internet....
bekerja dgn tekun...
12:30 - 1:30 lunch
bekerja dengan tekun lagik
4:30 pm - 5:30 pm bukak web ruangan gosip....sebab dah xpat fokus gik....
huhu 5:30 pm balit....

huhu ya jaklah rutin harian ku setiap hari bekerja..
kekadang before tido mlm ya aku berpikir2 and ku dapat agak apa rutin harian ku keesokan hari kerjanya...
huhu boring deh....terasa ingin holiday n melakukan something lain dari lain...
oklah tata take k semua

Note 1: aku sukalah this tagline " The ride of a lifetime"....hehe mungkin sebab aku tok amazing race freak....owh kan best mun ku dapt masok program ya 
(*oh tidak berangan lagik...)


Note 2: Jangn lupak nangga The Amazing Race Asia 4 next week (2 Disember 2010, Thursday, 9 PM on AXN Channel (Astro:701))...finale sudah...
huhu im rooting for father and daughter team from Indonesia....
tedah team Malaysia dah kuar...but thats okay...
go Team Indonesia....
Kerennnn bangettt deh!!!

Thursday, November 25, 2010

::: Peristiwa PaaaP :::


Salam bersiaran semua...
ape ke bende tu peristiwa paap?....
sebenarnya cerita tok udah lamak tapi baruk kinek tok baruk maok share....

ok2x...pada suatu hari di bulan Oktober yang lepas...
aku n famili ku pergilah mamam kat suatu tempat makan tok...
LG (bukan nama sebenar, untuk tujuan keselamtan) nama tempat tok...
 (*nang ada utk tujuan keselamtan  indah pokk....)
so after dapat tempat parking tek...aku pun bukak pintu kereta...

paapppp...
bunyi yang normal bila pintu kereta terkenak dgn badan kereta yang lain....
iya iya nang benar...aku bukak pintu terlalu besar sehingga menge"paapp" side mirror sebuah kereta toyota rush kaler Gold...
cun cun pemunya merangkap pemandu kereta (seorang wanita) tersebut maseh di dalam kereta berkenaan...

sebaik jak peristiwa paapppp tersebut berlaku....
wanita itu terus tersentak dari lamunan terhentinya....
then nya dengan memengkarkan matanya merenung tajam ke arah aku (sambil mulut nya menganga besar seperti singa jantan bertukar menjadi singa betina yang bila2 masa boleh mengengapkan aku)....
ngutikkkk gilak2 tapi aku xda lah takut gilak....
aku pun angkat tangan dgnnya sambil mulut ku berkata SORRY....
aku x pasti ntah nya dengar atau x koz cermin tingkap keretanya tertutup rapat seolah2 nya tengh duduk dalam container yang kedap udara....

waima aku dah berkata sorry....
mulutnya tetap tenganga seolah2 nya sedang madah dgn aku....
KENAK kau NGEPAAP SIDE MIRROR KERETA aku hah???.....

tp aku dgn penuh rasa hormat dan bersalah aku still berkata melalu mulut ku SORRY sekali lagik...tp wanita itu maseh marah juak.....

then aku terus berlalu pergi....tapi sempat juak aku ngerling ke arah side mirror ketanya....xda papa pun waima scratch ka apa2....
huhu lega aku....

tapi belum berahir juak....
selang beberapa minit pasya wanita toyota rush ya pun mengundur kereta nak beredar pergi tp lepas nya undur n nak maju ke hadapan....nya menyelowkan keretanya sambil memandang ke arah aku n family ku (*tempat makan ya kat tepi jeraya baa).....aku yakin nya maseh marah dengan peristiwa paaappp tadik....

aiyoyo.....
aku dah mintak apologize dengan nya bah....
harussskah aku berlagu lagu apologize juak ka....
aiyoyo...

Note: kenak susah glak menerimak maaf???
adakah nya PMS time ya???...
huhu....


Oklah tata take k semua...

Tuesday, November 23, 2010

::: There Always be a first time :::

Salam bersiaran semua....
Pernah x ktk org rasa down dengn dirik sendiriK?
(*mestilah pernah oi)
mestilah pernah kan....
rasa x yakin dgn diri sendirik...
then rasa sedih dgn dirik sendirik...
then rasa rendah dirik....
then mulalah membandingkan dirik sendirik dgn org lain.....

tapi aku yakin mun kita berada atau switch place di tempat org belum tentu kita akan selesa berada di tempat org ya....
(*kenaklah dengn kau sebenarnya wahai si rama2?)
sebenarnya aku maok meluahkan perasaan....
aku stress and tension dgn kerja aku....
(*aku tauk ada org lebih stress and tension agik)
aku adalah sejenis spesis yang afraid with unknown things....
I am nervous with new thing that i have to handle for the first time.....

(*kenak kau berperasaan demikian wahai si rama2?)
aku rasa aku jenis terlalu memikirkan hasil nya....
dimana hasil tersebut harusslah terbaik dari ladang....
aku sering diulit oleh kestressan ku walhal...
memang menjadi lumrah apa2 kerja kita handle sik semuanya akan berjalan dgn lancar.....
mesti ada limitation nya kerana...
kita manusia biasa.....

then satu lagik sifat ku yang seterusnya menyebabkan dirik sendirik bergelumang dgn ketensionan yang panjang ialah....
aku terlalu memaksa dirik....
contohnya kerja ya mesti submit pada certain date....
aku paksa juak dirikku untuk siapkannya walhal aku ada handle keja lain juak yang membutukan perhatian ku n perlu disiapkan segera juak....
sesungguhnya aku nang xpat meet the date....
akhirnya aku x siap juak....
owh benda yalah sangat2x menakutkan aku....
aku terlalu memikirkan n sedaya upya untuk memuaskan semua pihak...
sedangkan dalam dirikku bergelumang denagn bermacm2 perasaan yang menyakitkan dirik aku sendirik....

tapi kelazimannya ialah....
bila due date tiba, pasti akan siap juak.....

tapi kinek tok aku dah berfikir sedalam2nya...semasak2nya...sehangus2nya....
aku sedar walopun aku multi-tasker tapi aku tetap ada limitation....
aku sik boleh terlalu memaksa diri sendirik...sehingga dalaman aku juak yang tersiksa....
aku mesti lebih berani berkata sesuatu demi aku sendiri..sebab aku tok jenis menerimak jak apa org berik pada aku.....
dan yang penting dalam pekerjaan ku dan di dalam menjalani kehidupan seharian....
aku dah berkata2 dalam dirik ku pun...
aku hanya maok melakukan yang termampu...sebab yang termampu itulah yang terbaik dari diriku......

owkeyh ya jak luahan perasaan ku utk hari tok...
dah x maok sedih2 gik...
coz Life is too short to be wasted....
tata and take k semua...

Friday, November 19, 2010

::: Demam Kurak-kurak :::

Salam bersiaran semua....
apa khabar ktk org tek?...harap2 sehat sejahtera hendaknya...
since last week start hari rabu pagi...
aku start kenak selesema....tiba2 jak....
then diikuti sejuk yg teramat glak.....
badan teramat sakit n hilang selera mkn.......then ahernya 
aku demam....
aku pun decide ambik sick leave on that day
ari yang sama juak pada belah petangnya...aku pegilah ke klinik then doktor kotaraya yang express itu madah temperature ku sangt tinggi and nya madah aku kenak demam virus...

oh noooo....
then keesokannya harinya (khamis)...aku cuti sakit and aku nang dah x terkaber gilak2 dah nak mkn ka nak apa...hanya mampu gurin bertekong dalam selimut jak kedak kurak2...
tp bila mlm aku mcm sehat sikit..sempat main fb n berjaya beli tiket murah airasia utk next year...

then keesokan harinya aku gi kereja (jumaat) segal ada meeting jadi aku pegilah...
walopun aku maseh x sehat...aduh saba jaklah aku..then after meeting aku bena2 x tahan n aku pun balit awal n sampe umah terus leputt......


then sabtu ahad....aku maseh x berapa sehat juak ilang datang ilang datang...
then this week ari isnin n selasa aku gi keja..badan dah ok sikit tetapi....mcm sumthing missing jak dlm otak n badan ku....aku rasa semua benda ku polah sangt slow and aku sangt lampi (lambat pick up).....then ari rabu public holiday ok lah alhamdulillah xda masalah tetapi ari marek khamis...tiba2 aku pening n suddenly aku muntah...oh tidak.....
 badan ku sangt lemah n x berdaya...otak ku lemah untuk berfikir....

aku terus molah kesimpulan demam virus tok telah menyebabkan aku amnesia jak....
aku asa virus jahat telah mkn memory aku....

cun tengh diat tv time ya ada iklan vitagen....
lalulah aku segera ke kedey meli vitagen..nak ka vitagen ada bakteria baik...
aku megin bakteria tok fighting dgn virus jahat yg nyebabkan aku slow and amnesia....
then alhamdulillah ada ok sikit...
lak pastok aku maok beli kismis gik k nguat daya ingatan aku...
huhu

ok ktk org..jaga kesihatan bait2 k....
kesihatan yg baik sangt penting n x pat dibeli....
dolok aku x kesah mun sakit ka apa sbb boleh cuti tp bila knk sakit yg bukan2 aku dpt rasakan betapa bernilainya kesihatan yg baik......and susah nak dicarik ganti...

body kita tok umpama kancil 600 cc jak..mun tapuk2 x ingt dunia..., lebih 600 cc mesti kesihatan kita akan terjejas...

so juh sama2 kita jaga kesihatan kita....perjalann maseh jauh and life is too short to be waste....
oklah tat take k....

p/s: fobia ngn demam kura2 dah....

Monday, November 8, 2010

::: Duit seperti Air :::

Salam bersiaran semua...
Happee Marvellous Monday....
(*marvellous ka Pareza?)
huhu aku so so relax..hehhe nang xda polah papa koh...
rasa rajin nak update blog eventhough xda idea...
cheng cheng...
last saturday, i went to spring...
fuhhhh susahnya nak dpt tempat parking olmost half n hour pusing carik tmpt parking...
aku malas nak jalan2 sebenarnya sebb duit cukup2 jak
(*x boleh madah xda duit, padah duit cukup2 jak)
tetapi bila berada di sia..mata pun toing toing jak seperti springgg
melihat benda2 yang menggoda...menarik tertarik kau memang da boom...
okeyh2 ahernya.....
(*dah ku madahh...)
bila perempuan keluar mesti ada oleh.....
dan aku berjaya mengoleh sling bag baru.....
yang harganya seposen gik nak......
(*malas ku nak madah)
tadaaaa
Sling beg baru ku.....
huhu kuss semengat....kuar dari kedey aku dah senyum singit....
x uli duit dah kering....
yah kede levis gik melambei2....
kannya tengh sale....
masok punya masok...berkenan cgek suar tok.....
dah try dah...huhu x sedang.....
sedih sekali kerana aku semakin mengembang...termenung seketika dlm fitting room 
(*okeyh pareza, control makan ya)
tapi dalam pada ya aku bersyukur kerna suar xda saiz...mun x melayang lagik duit..
(*syukor alhamdulillah)..

dari spring toing toing...
aku terbang ke Batu 7....
melalui cakap2 org...urg madah barang2 elektrik kat batu 7 adalah antara yang termurah setelah di belakang electra sia......

jeng gonjeng....
electric oven melambei aku....
(*zapppp)
meli oven kmk koh.....
(*aduhai melayang gik duit)
meli lah kmk tek oven pake berpolah kuih k raya aji tok.....
nang mena murah lah....19 L oven RM120..oklah tu nak....
(*ko mencipta alasan pareza oi)
Oven mek

heheh ahernya ptg tiba balitlah ke rumah..lepas ya baruk berfikir..apalah pake mkn n minyak utk bulan tok...baruk awal bulan....
lamak gik nak payday....

ermm baruk nak berfikir....

aku asa for the next2 weekend aku akn cuba bertahan x kuar rumah...
dapat nak kah?

Note: bena ka urg kata mun ada taik lalat di kaki suka ngelayou n nyukat jeraya?....

Friday, November 5, 2010

::: Kitchen Fire :::

Salam bersiaran semua...
huhu sungguh relax aritok...
syiok betul...
so segalanya polah dalam keadaan perlahan2
ok2 this morning aku spt biasa cek e-mail n dapat lah satu email tok...
and aku sendirik baruk sedar n tauk juak lepas maca email tok...
maybe ktk org dah tauk but maok juak aku share..
x uli...
so aku paste k...
Dear Friends,

 I was Executive Director of the Institute for Burn Medicine for San Diego
 and Imperial Counties when we lived in California . Besides raising the
 money to establish a Burn Treatment Center at the University Hospital
 there, I conducted extensive public education campaigns in Burn Prevention..

 A friend recently sent me the attached short video - and like an old
 fire-horse, I heard the bell ring and am rushing to send this excellent
 prevention piece to each of you. It is well worth watching! And it could
 save your life.

 
This is very stunning - please read first and then watch the very short clip.

 I never realized that a wet dishcloth can be a one size fits all lid to cover a fire in a pan!


 
This is a dramatic video (30-second, very short) about how to deal with a  
common kitchen fire .....oil in a frying pan. Read the following
 Introduction, then watch the show ...It's a real eye-opener!!

 At the Fire Fighting Training school they would demonstrate this with a
 deep fat fryer set on the fire field. An instructor would don a fire suit
 and using an 8 oz cup at the end of a 10-foot pole to toss water onto the
 grease fire.

 The results got the attention of the students. The water, being heavier
 than oil, sinks to the bottom where it instantly becomes superheated.

 The explosive force of the steam blows the burning oil up and out. On the  
open field, it became a thirty foot high fireball that resembled a nuclear  blast.

 Inside the confines of a kitchen, the fire ball hits the ceiling and fills
 the entire room. Also, do not throw sugar or flour on a grease fire. One
 cup of either creates the explosive force of two sticks of dynamite.

 
This is a powerful message----watch the video and don't forget what you see. 






video
 
so kengkawan from this video percak burok yang basah pun boleh jadi penyelamat

sekiralah fire occur kat kitchen, jangnlah throw air kat any pan ka periuk ka apa2 yang tengh terbakar coz...air lebih tumpat dari minyak..then it would not put out the fire..tapi nya lebih menyemarakkan api ya...

owh sangat ngutik....nauzubillah..
okie dokie tata n take k semua...


::: Akhirnya :::

Salam bersiaran....
Selamat Hari Jumaat...
Previous entry is referred...
huhu akhirnya aku menukar hp juak walopun hp ku dalam AMBEN period hahhah
tapinya dpt di treat in juak....
ok2 kedey ya ambik hp ku rm200
than aku just add in Rm70 jak...
huhu then dapat lah ini telefon
tadaaaaa
Nokia 2700 Classic
yah yah yah mesti ktk org tetak kan...
yalah tak org ada IPHONE4, BLACKBERRY and IPAD waimanya...
aku hanya mampu beli jem BLUEBERRY jak lah....

yah yah x kesah...eventhough talipaun ku classic...
tapi nyaman pake ketek2 ketika
driving dan berjalan...
huhu....
okie dokie tata...take k semua....

Note: Ompuan salu kejeron n x Saba2...katanya maok ya...mesti dapat...haishhhh