::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Monday, May 31, 2010

::: Pencarian :::

Salam bersiaran and happee monday....
aku tok tengh dlm misi mencari 2 igek buku cereta tok...aduh..ku baca sinopsisnya mcm best jak...
dah ku explore kedey buku popular..kede buku sinar suci n mybookstore..lom ketemu juak..aku malas bah maok order dr internet...
tpi misalan tak org ada nemu kat mana2 kede buku di kuch tok roger2lah saya k...
thank q in advance....
diat tak org cover depan buku yang ku carik ya...diat kulit buku dah rupa best hehe...


Buku ceta baju pengantin mak andam

Buku ceta kupercaya ada cinta..

yerdehh senyum singit dah aku tok mun dpt duak igek buku tok...
aku yakin buku tok boleh menyingitkan lagik senyum ku tok..
oklah tata take k..

Thursday, May 27, 2010

::: Uncle Somet Strikes Back, Again n Again :::

Aih Aih da gik kesah uncle somet

Sila klik ctok utk kesah2 terdahulu

Kisah 1: klik ctok
Kisah 2: klik ctok
kisah 3: klik ctok

camtok ceretanya...
uncle somet nak dah nait pangkat jadi draught person...
so tempat duduknya pindah lah kat atas....dolok nya sama aras ngn aku tapi nya sombong berat mulut maok kakar ngn aku kali koatan berat gilak sometnya...
then setelah menaun2 ku keja ctok...aku x pernah lah diberik kunci k bukak pintu opis dahlah aku nanglah salu datang awal..paham2 lah mun dah diam di matang jeraya tiap pagi super duper jam....tuguk2 lah ku tunggu urg dtg bukak pintu k aku...
tapi uncle somet tok geram nyawa ku dgnnya..sbb nak nya dah pindah tapi maseh juak nya pegang konci tempat ku..dah muka selamba xda perasaan papa bukak pintu k aku tp xda rupa urg terpikir...yang nya harusss serah konci ya pada aku....
coz buat apa nya pegang gik..nya sik duduk kat aras ya....
tapi xpalah lak jadi papa aku pulak dipersalahkan....

pasya cgek gik kesah...
nyalah draughtperson paling degil ku pernah deal...
katanya katanya juak, kataku katanya juak...
mun nya explain nang xpat dibentes...adeh2..dah drawing nok di suhnya polah nak berapa juakkk eh...(aku bukan nya pande glak lah (akupun maseh belajar juak)...but tauk juak sikit2 sesuatu benda ya x berapa)..pernah sekali aku rushing polah projek cdak shell...nak suh nya lukis2...sekali diat nya menghilangkan diri madah ada family matter (nya kat komponi tok urg yg paling bnyk polah alasan)...adeh2 trpksa suruh urg lain...nendak nok org di suh ku polah ya moha...x pasal2 akupun kenak moha juak....

ha cgek gik cereta..mek org da meeting ria...
boss suruh nya n dak lain turun ke bilit meeting..
nok lain suma dah turun...nya sorang jak lom turun...
ya boss nyanyak ne mr. lifebuoy ne (nama ya aku jak pande2 nokok nambah k)
ya cdak nyahut nya gik typing....adeh2 asa boss eh..
pasya urg dah aben meeting baruk batang sometnya nampak...
ish geram jak dah muka x bersalah jak n selamba cam xmok tauk glak hal meeting...
geram ku...

adeh2 ku xmok anok urg gik eh...aku pun x sempurna juak...
hehe oklah tata.take k.worldpeace..majulh sukn utk negara n jangn bunuh rama2...
take k


::: Bosan Busun Busin :::

Salam bersiaran...
huhu busan busun busin...
boring eh..banyak keja tapi boring juak...
saya maok rehat bah....

tapi sikpat rehat..ada2 jak keja..huhu...

tapi papapun esok cuti... wesak day then senen keja sehari then cuti gik 2 hari for Gawai festival...

so to all my friends that celebrating Gawai...
Happee Gawai Day
Gayu Guru Gerai Nyamai...

n for other & me, Happee Holiday...
tata n take k...



::: Super Duper Boring :::

Salam bersiaran..boringnya aku ritok wawa....
nak site visit facebook sikpat...di block...
blog jak dapat....
kenak bah opis durjana tok perlu block facebook...
xdalah kita tok nak main 8 jam setengh kerja seranto2 ya ngadap facebook
tp at least ada fb entertain juak ati tok....
wawa...sikpa2..sabar sukur jakalh aku tok..at least blog ada...
at least doraemon online ku x di blognya...
ish apa jak cdak ctok kuat glak keja....
life i too short bah...
adeh2 adeh....

Wednesday, May 26, 2010

:::Ngerisang:::

Salam bersiaran...
aih rajin eh aku ritok menghapdatekan blog....
padahal banyak keja wawa....after cuti gawai lak gi trabeling ke mukah kali aduh cepatlah aku siapkan kerja..huhu..
tiba2 teringat lah cereta zaman mensia dolok...
so rajin tek ngkah lam blog lah...
sori lah entry kali tok ada kotor kittt...
heheh sowie....
masa ku Pom 3 dolok...aku pernah sakit glaak perut...
kejap sakit kejap x..nak madah nak uk uk...x juak uk uk..then mak ku embaklah gi kelinik..
dah doc investigate tek nya suspect ku kenak appendic (betul nak ka ku eja sakit appendic ya sori mun salah asal bunyi nya ala2 cukuplah) ...
then doc padah kenak rujuk ke sepetar...
adeh2 aku pa gik lalu pande x sakit n muka pucat lesey ketakutan...
aku tok takut bah ngn sepetar..mula lah ku mejin jarum lah pisok lah nok alat k bedah...aduhhhh...urg beranakkk lah...
apa gik NGERISANG lah muka

Sinonim: Ngerisang = muka yang mengerut2 menahan rasa sakit tapi lom sakit pun....imagination jak...

then dah sampe sepetar tek...cdak suh aku nyalut aik kemeh...cdak berik botol lah...adeh2 x pernah ku polah kerjaan ya...dahlah nang xda perasaan kemeh time ya..
then lom lamak pasya adalah ku rasa nak gi tempat kejadian (toilet)...
then dpt lah tek sebotol...eee sori entry ceridak...

pasya tek tunggulah doktor tek...di kejauhan ku lihat ada lelaki hensem yg gagah nya datang ke arah ku...aduh cara nya jalan cara nya kompiden ngn diriknya pun aduh...nang hensem lah...blink2 lah mataku x sakit gik...mikin dekat nya datang...rupanya...nya adalah doktor yg ditunggu2...aduh....cair...diat kat bajunya ada tanda unimas..ku agak nya doktor pelatih kali...seyes handsome kedak aaron aziz....

dush dush
aku tersentak dr lamunan terhenti ku bila nya mintak botol berisik aik kemeh tek...
berik lah aku tek....
nya senyum2 aku heran...
aku nak tanyak kenak aku malu nya hensem gilak..
lepas nya senyum2 nya angkat botol ada aik kemeh ya
tiba2 nya padah camtok
"uish...banyaknya........lain kali sikit jak ambik k"...
adeh2 apalah perasaaan aku time ya....
maloooo....wawawa...dahnya ngenjong botol ya tinggi2...
malu eh..ne ku tauk mun doc mintak aik kemeh sikit jak pun dah cukup....
alaai....saba jaklah aku...aku rasa time ya aku malu2 dah tp xpa mun x segal benda tok x lah ku jumpa doktor setampan aaron aziz...ouchhh kenjet eh....
then pasya doktor pun madah result dr analysis aik kemeh ya negative..xda aku kenak appendic...tapi nya madah sumtime appendic tok bila nya pecah baruk kita tauk...

huhu oklah tata
take k...
sorry entry ceridak sikit..hehhe

::: Cian Meow2 tok :::

Salam Bersiaran....
cian eh meow tok aduh..sapalah gerangn yg kempang ati polah meow tok gitok...silalh baca entry debah tok k...ambik dr Kosmo Online...

Paku tertusuk di kepala kucing


KEPALA seekor kucing ditusuk paku (bulatan) di Bandar Sioux, Amerika Syarikat.GAMBAR KECIL X-ray menunjukkan paku yang tertusuk kepala seekor kucing.

BANDAR SIOUX, Amerika Syarikat (AS) - Seekor kucing masih hidup walaupun kepalanya ditusuk dengan paku di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Kucing yang tertusuk paku di kepalanya itu merayau-rayau semasa ia ditemui oleh anggota-anggota sebuah agensi kawalan haiwan selepas mereka mendapat maklumat mengenainya baru-baru ini.
"Saya tidak pernah melihat situasi itu seperti ini terutamanya apabila kucing tersebut masih hidup," kata seorang anggota sebuah agensi kawalan haiwan, Cindy Rarrat.
Dia berkata, paku itu mungkin ditembak dengan pistol paku oleh seorang individu.
Namun, seorang doktor berjaya menarik keluar paku sepanjang 7.62 sentimeter itu di sebuah klinik haiwan pada Jumaat lalu.
Pemilik kucing itu sedang dicari. - Agensi

::: Pagi Jumaat :::

Salam Bersiaran....and Happee Wednesday...
wah rajin ku ritok..awal pagi menghapdatekan blog..ambik mood maok bekerja dgn tekun ritok...check email tek then dpt email best dr ex-classmate ku kat UTM dolok...
silalah baca below entry ea...
jap2...tadik masa syiok2 drebing nak gi keja..tiba2...mataku terpana....
ada org korek taik idong lam keta...
aduh2 sungguh tdk sopan...sori aku terlalu keji nak post dlm entry tok...
hehe tapi nang asyik n syiok lalu jak nya mengorek...mun kereta bertinted xda hal...
tapi ya nang transparent xda yg jelas lagik drpd yang jelas...
aduh aduh....
astagafighullah ala'zim...
xmok anok urg gik eyh...
ok2 sila baca entri at debah k..

Pagi Jumaat....


Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam
dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu
dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya
Islamik yang lain.


Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar
seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat
dingin dan hujan mulai turun.


Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan
seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"


Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?". "Ayah bukankah ini
masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"


"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"


"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika
hujan turun"


Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca
sebegini"


Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"


Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada
anaknya "Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"


"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah
hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.


Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun
yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan
risalah itu kepada penghuninya.


Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada
pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih
ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari
siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal. 


Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula
mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di
rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar
dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun
sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,
mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil
keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka. 


Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an.
Mukanya suram dan sedih. "Nak, apa yang makcik boleh bantu?" 


Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.
"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat
sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya
hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling
bertuah". Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.


"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut


Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam
memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya "Ada sesiapa nak
menyatakan sesuatu"


Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah
perempuan separuh umur itu. "Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini
yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk
pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.
Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan
dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.


"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi
saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap
anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu
lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba
loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa
pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi
lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".


"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini
setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi
ke pintu"


"Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu.
Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". "Makcik, maaf
saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan
makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah
yang saya dengar". 


"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu
dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang
hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.
Aku tak perlukan itu lagi".


"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi
hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini
dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat
kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada
selama-lamanya di dalam neraka"


Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang
berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!


Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya
yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya. 


Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah
yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang
sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat. 


Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada
makhlukNya yang penyayang 


Panjangkanlah risalah ini. Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara
kamu! 


TAKBIR!! ALLAHUAKBAR!


Wassallam

Tuesday, May 25, 2010

::: Kemalangan F1 Paling Ngeri :::

Salam bersiaran....Happee Tuesday
wawawa...boring eh...
super duper boringgg
super duper malassss
super duper maok cutiiii
super duper xmok kejaaa...
super duper maok kawennnn
opppss lom gik lom da rezeki...hehe
cuba diat gamba debah tok...
kemalangan F1 paling ngeri...
hehe sori mun x lawak but saja jak nak menghapdatekan blog ku....


Oklah tata..take k ea..
ermmm boringgg lagikkkk
bosan busun busin.....

Wednesday, May 19, 2010

:::Testing:::

Testing 1...2...3
Salam bersiaran..hehe sedang mencuba gadget k update blog via e-mail..almaklumlah aku tok salu jak kelambatan n x advance mcm urg lain....
huhu..oklh tata..take k ea...

Monday, May 17, 2010

::: Please Take Note :::

Salam bersiaran n happee monday..
nerimak email gelikk n ngutik dr colleague ku
ewww gelikkk tangn ku gik  merasa sakit...
silahlah baca n tangga k


DEAR ALL,

PLEASE BE CAREFUL WHEN YOU CARRYOUT ‘SISIH’ OF CLASSIFIED DOCUMENTS! SHARE THIS INFO TO ALL QE ZONE MEMBER AT YOUR SECTION.

Beware and be cautious when performing jobs. Accidents can occur anywhere, even at the office.
Sharing with you all  a picture of a hand that was accidentally caught inside a 'Paper Shredder'.
The person was trying to take paper jammed out from the shredder but didn't realize that her fingers was caught and pulled inside.
Remember always switch off the powerand remove the power connection plug,when trying to remove any jammed paper.


oklah hati2 k..
aduh ngutik xpat taip panjang2 x berani diat gamba ya...

Friday, May 14, 2010

::: Reasons to Smile! :::


Salam bersiaran n happee Jumat
Alhamdulillah dah jemat...
x saba maok balit tok coz maok diat match badminton piala thomas
malaysia vs china
mudahan pasukan malaysia kita menang...
amin..
oklah another entry copy n tampal gik...
email tok ku dpt dr colleague ku..
enjoy reading it ea...

Note: mudahan simpang 3 blackout agar dptlah balit awl huhu...

Heart of Gratitude!!!

A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: "I am blind, please help." There were only a few coins in the hat.



A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.
Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, "Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?"
The man said, "I only wrote the truth. I said what you said but in a different way."
Both signs told people that the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people that they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?

Moral of the Story: Be thankful for what you have.. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.
When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.
The most beautiful thing is to see a person smiling…
And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!
Enjoy your day with a heart of gratitude.

Thursday, May 13, 2010

::: Indian Boy has Feet Growing Out of Chest :::

Salam bersiaran...
hebat ritok..rajinn glak2 update blog ritok sampe 4 igek entry...
entry kali tok dpt dr email yg ku received dr si kiko..
gud2 mun baca blog kmk rajin2 jak forward email best2 ada juak modal k kmk share ngn urg heheh...keji x...guro2 jak...
oklah sila2lah diat gamba2 dibawah tok k
oklah tata take k...







::: Watch Out for this Spider!!! :::

Salam bersiaran....
tadik dapat email dr collegue ku kat Sabah...
ee glik n ngutikk eh..
harusss kita berhati2...
silalh diat below-entry ea...

Please ensure all the family takes a good look at this spider..........and the effect of its bite 
So if it looks like a huntsman and you are not sure, for your safety's sake... KILL IT!!! 

This is a new known spider, so please take note.
Has been found all over Kuala Lumpur . Looks similar to a huntsman.

This spider is in all states so watchout. Not a good look!!

Please take note of this spider - it is very dangerous.

This spider is breeding fast and is found in more and more houses!!!!


Day 5

Day 6

Day 9

Day 9

huhu ngutik owh...harusss kita berhati2 tok...
tata..take k..

::: Cara Menadah Tangan / Berdoa yang Betul :::


Salam bersiaran lagik...
wahhh rajinn, pantas n tangkas aku update blog aritok...
dapat email pasal tok dr one of my ex-classmate kat UTM lok iaitu Mr. tajuddin..
x pastilah nya ada blog ka x so xpatlah aku link namanya..hehhe
silalah baca entry di debah ea...

USTAZ ABDULLAH MAHMUD….
Doa senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa.Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika bermunajat dengan allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik.

Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan
kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah.




DOA SENJATA ORANG MUKMIN…. BERIKUT ADA PANDUAN TATA CARA BERDOA IAITU:

1)       ANGKAT TANGAN KE PARAS DADA
2)       RAPATKAN KEDUA-DUA BELAH TAPAK TANGAN
3) “APABILA URAT TANGAN BERTEMU IA AKAN MENJADI SEPERTI HURUF BA  ب  
TITIK BA TERLETAK DI HATI KITA. KEDUDUKANNYA RENDAH DARI TANGAN YG KITA TADAH. SETIAP HURUH HIJAIAH DIDALAM AL QURAN ADA MALAIKAT YANG MENJAGANYA. HURUF BA DIJAGA OLEH MALAIKAT BERNAMA ‘HAR HAYAAIL’. MALAIKAT INI AKAN MENGANGKAT DOA KITA TERUS MENGHADAP ALLAH TANPA SEBARANG PERANTARA. OLEH ITU BERDOA BERSUNGGUH-SUNGGUH DENGAN PENUH PENGHARAPAN.
 4)       DUDUKLAH DALAM KEADAAN SOPAN SEPERTI DUDUK IFTIRASY DAN DUDUK TAHIYAT AKHIR. JIKA BERDIRI TEGAKKAN BADAN BETUL-BETUL DAN JANGAN MENYANDAR / BERSANDAR.
5)       SEPANJANG BERDOA, BANYAKKAN MEMUJI KEBESARAN ALLAH DAN MENYEBUT NAMA-NAMA ALLAH YANG LAIN YANG BERSESUAIAN DENGAN KEPERLUAN DOA KITA PADA MASA ITU. CTHNYA… JIKA BERDOA MOHON DIPERMUDAHKAN REZEKI, SEBUTLAH NAMA ALLAH AR-RAZAQ DAN DISUSULI JUGA DENGAN BERSALAWAT NABI SAW
6)       BERDOALAH BERSUNGGUH-SUNGGUH DARI HATI. GUNALAH BAHASA YG DAPAT DIFAHAMI KERANA ALLAH MAHA PENGASIH DAN SANGAT MEMAHAMI DAN MENDENGAR SEGALA BICARA TULUS HAMBA-HAMBANYA
7)       AJARKANLAH ADAB BERDOA KEPADA SELURUH AHLI KELUARGA SEDARI USIA KECIL KERANA INSYA ALLAH IA AKAN DAPAT MEMBENTUK PERIBADI BAIK DALAM KEHIDUPAN.

WALLAHU’ALAM……..
 So kengkawan jumlah kita sama2 praktikkan ea...
oklah tata...take k...