::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Saturday, September 14, 2013

::: Sesi Menjual :::

Hi semua,

Lamak sik update pasal aktiviti menjual plastik and aluminium can. Yes, aku maseh bergiat aktif menjual benda-bendalah tok. Cuma malas maok update. Boley???

Kali tok sikit jak barang yang aku jual. Sebab malas maok kumpul penuh-penuh. Moreover, no place to keep  it. Asal dah nampak penuh and messy, aku akn jual. So layan gambar-gambar.

Tray telur - RM0.10 -RM0.20 per tray (If im not mistaken)


Aluminium can - RM2.50 per KG

Plastic Bottles - RM0.30 per KG

Friday, August 30, 2013

::: Tingg*Tungg*But*Nobody*Outside Part 2 :::

Selamat tengahari,

Setelah ofis kmk orang diganggu dengan bunyi "Tingg*Tungg*But*Nobody*Outside" dari ari marek and pagi tek, kmk orang seofis sepakat untuk unlock and bukak pintu bilit mendiang bosku.

To our surprise, bunyi "Tingg*Tungg*But*Nobody*Outside" terus berhenti. Sangat weird tapi benar-benar berlaku. 

Wallahualam.
R.I.P my boss.

-RamaRamaFareeza-

::: Tinggg*Tunggg*But*Nobody*Outside :::

Gud morning,

Start dari ari marek, door bell unit kmk orang tiba-tiba berbunyi "Tinggg Tunggg". As usual aku akan tekan punat emergency untuk bukak pintu. Tetapi, sikda orang yang masuk. Ok. My first thought was mungkin door bell unit kmk orang rosak. So i continue doing my work.

Then after a few minutes, loceng berbunyi lagik.  Tekan ku punat emergency untuk bukak pintu, tapi still sikda orang lagik. Back to my work.

Third times berbunyi lagik. Aku pun terus pergi ke bahagian pintu masuk and aku tangga sikda orang. Aku dah mula asa cuak. Sebab, at that time is lunch hour, cuma aku & sorang colleague ku jak yang ada dalam ofis so the office sangat sunyik and silent. Tapi sik juak aku meremang bulu roma just that dapat rasa "something"lah.

Ok I started to ignore the sound of "tinggg*tunggg*but*nobody*outside". Selepas ya bunyi "tinggg*tunggg*but*nobody*outside" semakin kerap and colleague ku lain mula perasan, but pura-pura buat x tahu.

After pukul 4 pm mcm ya, the sound of "tinggg*tunggg*but*nobody*outside" pun reda. Okay, kmk org sesama collegue pun startlah bercerita sesama sendiri and we have the same thought which is may be our boss who has passed away 2 weeks ago datang melawat.

And today, ingatkan sikda bunyi "tinggg*tunggg*but*nobody*outside" lagik, but yet still ada. Sik mungkin the door bell ya rosak because door bell ya baruk jak ditukar and maseh baru.

Wallahualam.
R.I.P my boss.

-RamaRamaFareeza-

Thursday, August 29, 2013

::: Seminar :::

Gud morning,

Awal pagi masuk ofis, tiba-tiba dapat satu surat suruh attend satu seminar next week. Mula-mula tengok surat ya hati rasa berdebar, surat apakah itewww. Rupanya suruh pergi seminar....Hati terus rasa owhhh yeahhh...
I am so happy bila kenak suh attend benda-benda macam tok. Sebab utama, sejak peninggalan ku di komponi lamak, dah lamak dah sik keluar dari ofis...Agak rinduuu.. Ya faktor utama aku terasa Owh Yeahhh..

Lain-lain, opkos boleh menambah pengetahuan Iyerdehhh walopun aku tauk aku tok akan lupak dengan benda-benda yang akan dipelajari :)

Oklah tata. Take care.

-RamaRama Fareeza-

Tuesday, August 27, 2013

::: Aidilfitri :::

Hi semua,

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin.

Maseh belum terlambat lagik nak wish salam Aidilfitri kan...Aritok dah 20 Syawal. Sik berasa masa berjalan dengan cepat. Mood berblogging aduhai malas nak katalah....Tunggu saya beli kamera baru k...(*Aih) Tunggu rumah saya pasang wifi k (*Aih) Tunggu saya ada laptop baru k (*Aih)... Banyaknya Tunggunya lok....

Cerita Raya saya kali tok amat berbeza....Iyalah orang bukan single lagik sudah double2 so jadual untuk Program Berjarah saya pun sudah berubah jugak....

Alhamdulillah apapun syukur saya impian untuk beraya double-double tercapai...Sikdalah saya diaju soalan cepu emas bertubi-tubi dari rumah ke rumah lagik....Tauk sik soalan apakah itu????

Bila gik??? Yah, I sekarang berjalan sudah boleh bawak lelaki di sisi sudah okayyyy....Walopun agak janggal tapi saya sukaaaa...

Iyalah sebelom tok nak  ngembak Mr. Meow berjarah ke rumah sanak saudara, hati terasa supanlah pulak....yalah kmk duak nang sikda idea and belum ada sinar cahaya gik bila lah nak kawen at that time. Kelak diaju soalan bertubi-tubi sik selesa lah pulak. Lagikpun kmk duak memang asa supan juak nak berjalan ke rumah saudara mara selagik belom ada ikatan....it was not cool...*my opinionlah* sik manisssss juak kennn....

Walopun nangga kazen mazen and tunggal petunggal rilek-rilek je embak teman masing-masing pergi berjarah rumah sanak saudara....but saya tidak jeles ponnnn sebab ya memang prinsip ku....selagik sik kawen me don want okay....

Dolok seriously lah sikda idea langsung bila lah nak kawen tok...Bila attend pengilan bertunang kazen-mazen atau kawan-kawan ataupun nangga update status & gambar-gambar pertunangan kawan-kawan di muka buku, bulak lah x terasa dengan dirik tok...bila lah turn sendirik....Then lepas ya start polah assumption sendirik confirm lambat lagiklah aku tok...But I never loose hope...Alhamdulillah seru saya datang, walopun saya sikda bertunang macam org lain, tapi akhernya kawen jugaklah saya....

To my surprise, saya mendahului orang2 yang dah bertunang yang saya expect akan berkahwin terlebih dahulu dari saya. Paling saya surprise, orang yang saya sangka berkahwen dalam masa terdekat sebab hampir saban waktu menghapdate status perkembangan progress persiapan perkahwinannya di muka buku pun saya cantas jugak hihi *aih tetak indah aku tok sorry* (*dont get me wrong, saya bukan berlumba-lumba dgn orang untuk berkahwin sebab semua tok adalah datangnya dari Allah, just that saya hanya kagum dengan perancangan Allah buat saya, sedangkan ada kalanya saya pun rapuh juak bila ngenang bila lah turn dirik tok yang belum gik nampak sinarnya)

Apa yang tersirat dekat sitok is Allah adalah Perancang yang Maha Bijaksana...

So sapa-sapa yang rasa diriknya lambat gik nak datang seru bila nangga gamba urg lain dah bertunang dah bertekol and so on...jangnlah rasa hampa di hati sebab we never know our journey ahead kan....Biasalah perempuan selalu dijajah oleh sindrom Hormon Sik Seimbang. At that timelah salu emotional bila ngenang part mcm ya. Betol X??? (*jangan bulak)

Yang penting, never loose hope, never give up, usaha doa and tawakal, insyaAllah....Just ingat, Allah lebih tahu apa yang terbaik buat kita.....

Aih, ini cerita raya ka luahan hati yang terkenang2...hahha oklah tata and take care.

Regards,

-RamaRamaFareeza-

Thursday, July 25, 2013

::: Cherry Berry :::



Yesterday was a lazy day for me...
Seriously....

Seperti biasa after bersahur with husband, aku pun bersiap-siap mandik, sembahyang subuh than pooopppp tido balit (*jangn tiru macam saya)...

Dah set awal-awal jam pukul 7 am bangun agik siap-siap gi kerja....

Alkisahnya, bila alarm dah berbunyi, tiba-tiba perasaan malas nak pergi kerja ya amat meluap-luap. Tanpa melengahkan masa, aku pun decided no wanna go to work...hahahha (*tetak penjahat)...

But yet still need to wake up my husband...aku pun kejutkan nya....ooo deng go deng pergi 'sekolah' oi...dah akher dah ya...

Husband ku pun heranlah sebb selalunya aku dah siap-siap kemas baruk kejutkannya. Nya pun soal aku balit. Ktk sik pergi 'sekolah' ka?

At that time aku asa nak tetak...aku pun terus jak padahnya aku 'cirit birit' cepat aku bungkas bangun dari katil pura-pura sakit perut pergi jamban tanpa nangga muka husband ku. Aku takut nya diat aku tersengeh-sengeh kedak Nobita..hahha (*tedah nobita)...

Tapi aku x cukup licik, husband ku dapat menghidu hidden agenda aku ya...nya tunggu depan pintu jamban...hahahah...

Bila aku kuar dari jamban dengan muka pura-pura sakit perut, terus nya madah apa mcm bulak jak..benar nak ka cirit birit....hahahahah...ngakuklah saya tek....

Cek-cek nya diat aku cuti sakit 'cirit-birit', nya pun decide 'cirit birit' juak...
so sama-samalah mek duak sik ke 'sekolah' ari marek...

owh semangat kerja cepatlah datang....

Thursday, July 18, 2013

::: Yummy: Ikea Meatball :::

P/S: Sekadar share gambar. Bukan untuk memakruhkan puasa. Hehe. Jangan sik puasa okayyy :)

Wednesday, July 17, 2013

::: Hidung Oh Hidung :::

Hi semua,

Aku mempunyai masalah hidung. Sik pasti sama ada resdung atau apa. Tapi hidung aku tersangatlah sensitif pada debu and cuaca sejuk. Bila macam pia, mulalah berkasik non-stop, rasa macam maok cabut jak hidung tok n engkah ke tepi. Boleyyy?

So menyedari permasalahan yang aku hadapi, iyerdehh, mak mentua aku telah memperkenalkan dan sekaligus memberi aku sejenis minyak angin yang bernama Minyak Sinosesis untuk menangani masalah Berkasik Non-stop aku tok. Haha.

Pada aku, dengan izin Allah, Minyak Sinosesis tok amat berkesan untuk mengawal masalah aku tok. Sapu di tepi-tepi bibir hidung, then tadaaa.. masalah berkasik non-stop pun under control. Alhamdulillah.

So, sesiapa yang menghadapi masalah seperti aku, bolehlah try berekot ke Sharifah Trading atau Syarikat Azri dengan kadar segera untuk mendapatkan minyak tok...(*sikda komisyen/tip buat saya ka Sharifah Trading n Syarikat Azri yg telah promote kedai anda tok? heheh dasar mata duitan kann)



Tuesday, July 9, 2013

::: Ramadhan Kali Ini :::

As Salam semua,

Lamaknya blog sik berupdate. Sik ada masa sebenarnya. Alhamdulillah maseh di berik kesempatan oleh Allah untuk bertemu dengan Ramadhan kali tok. InsyaAllah.

Ramadhan kali tok amat berlainan sekali. Sebabnya, ai dah kawen laaa. Rasa sik percayak dirik tok dah berstatus lain. Tapi percayaklah...Haha.

How is married life? Baruklah aku paham kenyataan yang selalu menginggakan dirik ku which is " I'm a daughter, I'm a wife and I'm a mother" lebih kureng lah.

Dolok aku sik paham pa reti ya. Prappp bila sudah bertukar status. Baru ku sedari....memang agak mencabar jugaklah..Tapi I'll try to positively face it.

Cabaran paling mencabar setelah berkahwin tok? "MEMASAK" Homai Homai Homai...agak mencabar. Seyes menyesal x belajar memasak dari awal. Bukanlah x pande langsung. Tapi blur bah di arena dapur. Waaaaa. Sikpalah kuredahi jua....

Mun ai ada masa, ai update cerita cerita basik beberapa bulan yang lepas k. InsyaAllah. Untuk tatapan dirik sendirik di masa hadapan. Iyerdeh.

Okeyh. Back to work. Selamat menyambut Ramadhan. Jangan posa yok-yok.


Friday, May 10, 2013

::: Nasik Lemak Nang Nyaman :::

Nasik Lemak nang nyaman, RM1.50 berdepan dengan SK Encek Buyong

Tuesday, April 30, 2013

::: Yummy Cakes :::

Cheese Cakes

Marble Cheese Cakes
Hi semua,

Murah rezeki saya hari tok. Alhamdulillah. Thank you to my lovely friend Siti Azaharah coz sempat juak merik cakes yang yummy hasil air tangannya sendiri. Thank you so much :). Its really yummy.

-RamaRamaFareeza-

Friday, April 26, 2013

::: Yummy: Telur Telur Bistik Ayam :::

Hi semua,

Nampak gayanya diet saya sedikit hancur ari marek. Siang nya berlasagna di Bing!. malam nya berbistik di Restoran Tom-Yum Goong. Nang dah lamak terkenang dengan telur bistik tok. Toklah makanan faveret masa di uni dolok.

Malam tadik tiba-tiba teringin nak try makanan di restoran tok for 1st time. Then bila nangga menunya ada telur bistik.apa lagiklah terus order. To my surprise, ingatkan kecik jak telur bistiknya, rupa-rupanya boleh makan untuk duak orang. Rasanya memang sedap and boleh tahan. Rasa-rasanya maok agik lah aku datang ke restoran tok untuk try menu masakan yang lain.

Telur Bistik Ayam at Restoran Tom-Yum Goong, Satok.

Thursday, April 25, 2013

::: Lunch with Ex-Colleague :::

Hi semua,

Pernah dengar pepatah tok "Breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper"? Mestilah pernah nak. 

So this morning aku telah mempraktiskan sentence "Breakfast like a King" which is makan nasik lemak berlauk. Alhamdulillah nyaman n kenyang. So aku pun decide during lunch kelak aku just want to eat yogurt.

Tetapi malangnya, atas dasar lapar n maok jumpa ex-collegue, kita org pun makanlah sama. Mula-mula plan nak makan dekat Sky Cafe. Dalam fikiran aku time ya dengan tetap just maok makan buah and creame brulle jak. Tetapi, tempat ya penuh lah pulak.
 So, kita org pun beraleh arah ke Bing!

Fuh, melayang lah jugak ketahanan untuk aku berdiet....Wah pecah lagik dietnya dong... So kmk orang order Beef Lasagna, Bambini, American Chocolate Cakes & Oreo Cheese Cake....

Wah semuanya sedap-sedap belaka. Arum bulaknya terbalit bijik mata itam....Silalah layan gambar-gambar di bawah.

Oreo Cheese Cake

American Chocolate Cake

Beef Lasagna
Sorry partner, gamba tok kmk dah rotate tapi blogger x maok dengar kata....Minah tok nang kelaparan sejak pukul 12 PM lagik hahaha...
Wah.macam mana ini dong ada sebulan lebih lagik majlis. How am i going to lose weight. *sigh*
Dear foods, please do not seduce me...

-RamaRamaFareeza-

Tuesday, April 23, 2013

::: Yummy: Mee Bandung :::

Mee Bandung at Mas Cafe, Kota Sentosa, Kuching, Sarawak.

Monday, April 22, 2013

Wednesday, April 17, 2013

::: The Best Stress Reliever :::

Thank Q to my friend Siti Azaharah for gaving me my Favourite Stress Reliever Food. Thank Q friend.

Monday, April 15, 2013

::: Kebaikan Susu :::

Hi semua,

Sejak akhir2 tok, aku menjadi peminat minuman susu. Jadi malam tadik terdetik rasa hati maok tauk apa khasiat susu tok. Yalah bila kita sebut susu, automatically kita hanya ingat kalsium dan bagus untuk tulang. Rupa-rupanya tek ada khasiat lain juak susu tok tek. Antaranya ialah:



  • Mengelakkan osteoporosis + hipertensi + kanser kolon. Kita tidak akan mendapat vitamin tambahan + kalsium tanpa meminum susu
  • Meminum susu juga boleh melindungi kita dari kerosakan gigi + masalah kaviti. Kita harus memberi jaminan kepada anak2 tentang kerosakan gigi dengan menawarkan mereka segelas susu coklat. Tidak ada rekod kerosakan gigi kerana minum susu dengan perisa coklat
  • Lemak susu tidak memberi apa2 kesan kepada kegemukan sebaliknya terbukti bahawa mereka yang kerap minum susu menjadikan badan lebih langsing daripada mereka yang tidak mengambilnya. Susu memberikan kita banyak vitamin dan mineral untuk memastikan sentiasa sihat dan cergas
  • Susu adalah anti-asid yang sangat baik. Minum segelas susu apabila mengalami pedih ulu hati boleh menenangkan paip makanan dari keradangan. Minum susu tetap akan mencegah ulser perut dan masalah perut yang lain
  • Minum banyak susu dapat menghasilkan kekuatan pada tulang + gigi + kuku + rambut, kerana ia sarat dengan kalsium yang membantu badan menjadi kuat dan fleksibel
  • Susu boleh menjadi pembuka baik perut terutama jika lewat makan. Meminum susu juga boleh bertindak sebagai perangsang yang awal
  • Meminum segelas susu panas sebelum tidur dapat menenangkan saraf dan melonggarkan otot2 tegang supaya dapat memberi tidur yang lebih cepat. Cara ini dapat membantu selepas seharian penat bekerja
  • Minum susu boleh menyejukkan badan dan mengekalkan tahap air atau cecair dalam badan kita. Penggunaan susu selepas latihan berat badan boleh mengisi sistem dengan cecair badan yang hilang semasa senaman
  • Secara drastik susu juga dapat mengurangkan gejala PMS (Pre-Menstrual Syndrome) kerana ia merupakan pelega atau penenang tekanan yang hebat dan juga meningkatkan tahap tenaga dalam kita
  • Susu penuh dengan nutrien. Badan kita memerlukan nutiren untuk beroperasi dengan betul. Ia mengandungi vitamin (untuk sel-sel darah merah) + kalsium (untuk tulang yang kuat) + karbohidrat (tenaga) + magnesium (untuk lentur otot) + fosforus (untuk mengambil kesempatan tenaga) + kalium (baik untuk sistem saraf) + protein (untuk proses pertumbuhan dan penyembuhan) + riboflavin (untuk kulit sihat dan berseri) + zink (untuk meningkatkan sistem imun)
Nota:
Hebat bukan kebaikan susu ini terutama semasa kita dalam keadaa kepenatan dan tekanan. Pengambilan susu panas dapat menenangkan diri dan memberi kita tidur yang sangat selesa.
 
 
So, jumlah kita ramei2 minum susu n mengamalkan gaya hidup sihat keyh :)
 

Friday, April 12, 2013

::: Yummy Thirst Quencher :::

I bought this yummy drink at Tun Jugah Food Gallery. But cant remember apa nama drink tok. This drink dijual in conjunction with Christmas celebration. Dont worry, its halal :)

Thursday, April 11, 2013

Wednesday, April 10, 2013

::: Yummy :::

Black Forest Cake (Left), Creme Brulee (Middle) and Red Velvet Cake (Right) at Sky Cafe
Beef Pizza at Sky Cafe