::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Thursday, August 12, 2010

::: Pengakuan Seorang Suami Mithali :::

Salam bersiaran semua... & happee thursday...
aritok ari kedua kita berposa...alhamdulillah...
chemm ni posa ktk org tek...
sungke mkn apa???
saur mkn apa??...
hehehe okeyh2x..
kali tok entry copy n tampal lagik...
aku dpt email tok dr ex classmate ku dolok...
mr. tajuddinn...
aku asa keja mr. tajuddin tok memforward email jak..
setiap ari ada2 jak nerimak email drnya..tpi baguz juaklah ada juak modal ku pake share kat blog ku yg x seberapa tok..hehhe
ok2..sila baca karangn di bawah okey...

Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau menggilai seperti puntianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan…
Jika isteri saya tidak berada di rumah, rumah boleh jadi porak peranda. Memang betul, jika isteri ada dirumah kepala selalu pening dan berserabut apalagi jika time tu saya kebetulan bercuti. Kalaulah waktu itu, si dia tak ada kat rumah alangkah tenteramnya. Boleh buat apa yang saya suka. Boleh berlingkar depan tv tanpa sebarang gangguan mental dan fizikal. Pendek kata, bebaslah.
Tapi hairan, apabila isteri betul-betul tak kat rumah, saya pula terasa separuh mati. Sehari dua memang syok , tak dengar suara jeritan dari dapur minta tolong, tak ada orang nak kritik, semuanya berjalan dengan tenang. Tapi masuk hari ketiga, saya terasa sesuatu yang hilang. Lebih-lebih lagi bila tuala dah berbau masam… tak tahu nak cari yang bersih, ubat gigi habis, tak tahu di mana dia simpan stock.
Masuk hari keempat, rindu mula terasa. Walaupun kat pejabat ramai gadis cun melecun tapi wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh nikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Walaupun dia tak secantik artis tetapi senyumnya ikhlas, sentiasa lekat di hati dan sukar cari pengganti. Apabila rindu mencengkam, semua tak tentu arah , cerita tv dah tak best lagi.
Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun dengan baju kotor, seluar dalam bersih dah habis dipakai. Tandas dah mula licin berdaki….lantai dah berbelak, tak di mop…. Setiap malam keseorangan, baring di katil, tengok siling. Bila keseorangan begini baru rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri tak ada kat rumah, saya dah terasa separuh pengsan.
Jadi, para suami jangan buli isteri kita. Kalau boleh tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan tv setiap hujung minggu dan baca akhbar. Mereka bukan orang gaji kita. Mereka isteri kita, kawan baik kita dan buah hati kita.
   
Ingat duit hantaran yang kita bagi masa nikah dulu cukup ke nak bayar gaji dia seumur hidup?
Rama2's Note: So chemmni???heheh camnilah mun xda org puan di sisi kita??..org puan bernama ibu dan isteri...
 

8 comments:

fLo said...

yess!!! mek sokong...
harus soh gerek mek bc koh rama2..hahahahaha.....;p

RaMa-RaMa Fareeza said...

aok harusss..hehe suhnya baca lak..suh nya polah blog juak ko..

miss Fida said...

erm..bertuah da jak mun dpt suami yg memahami mcm tok...fariza2..ada suami contoh kat lam ofiz kita koh...coba ktk tekak...

RaMa-RaMa Fareeza said...

yeah..tak lain n tak bukan..uncle somet @ka Mr. Lifebuoy..heheh..wei wei posa oi..hehe

fLo said...

boh jak la soh nya plh blog...hahahaha....sethn sekali jak update...hahaha..

ktk 2 ya eh..berani...sak mkn sup somet!!!! hahahahha...

RaMa-RaMa Fareeza said...

hahah...sup somet..ngutik sekali jak

AmirFX said...

Mmmm... Somet k ngail ikan leh sik? Mtk dikit kelak..

RaMa-RaMa Fareeza said...

haha boleh jak mir..lak nyembur sometnya k racun rumpai kompom gugur...