::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, November 2, 2011

::: Selsema :::

Hi and Happee Wednesday...Aritok genap 2 hari aku x tentu tidur akibat selsema...Aduhai...aku paling sik sukalah mun kenak selsema...sebab susah lah nak tido...tido-tido manok jak..kejap kejap bangun....kejap kejap bangun...Bila kenak selsema tok, mesti aku teringat ngan mak aku. Mak aku ngidap penyakit asma yang agak kronik juak. Bila nya kenak asma, riso and takut aku dengan keadaannya. Tapi Alhamdulillah, lepas nya ngamal VCO kurang juaklah ampusnya datang.

Aritok, aku bekerja dalam keadaan sik selesa, sengot-sengot jak...hihi...
So before, aku mulakan kerja, macam biasalah, kita google duuuluuu cerita pasal SELSEMA... (*suka baaca benda-benda hal kedak tok)

Apa benda selsema tok?
Selsema merupakan jangkitan salur pernafasan atas, yang memberi kesan terhadap salur-salur hidung dan kerongkong yang disebabkan oleh virus. Terdapat lebih dari 200 virus selsema. Jenis-jenis virus mungkin berbeza pada setiap musim. Antibiotik tidak akan menghapuskan virus-virus. Jangkitan-jangkitan itu akan hilang dengan sendirinya, kecuali jika terjadi jangkitan sekunder. Antibiotik mungkin dan hanya diperlukan apabila terdapat jangkitan sekunder. Selsema boleh tersebar dengan mudah apabila seseorang itu bercakap, membatuk atau bersin atau dengan sentuhan langsung. Kanak-kanak dengan kerintangan penyakit  yang rendah berbanding  dewasa mendapat selsema dengan lebih kerap, misalannya 6-12 kali dalam setahun, manakala dewasa, mendapat selsema sebanyak 2 kali dalam setahun. ~ efarmasi.com.my
 Petua hilangkan selsema

Bagi anda yang telah dewasa, ikutilah langkah berikut:
1. Ambil beberapa batang sirih dan lap agar ia bersih.

pokok sirih


2. Hancurkan batang sirih tadi sehingga ia mengeluarkan lendir.

3. Sapukanlah lendir tu kat hidung anda.

4. Ia bertindak melegakan selsema dan hidung anda yang tersumbat sebelum ni.

Lakukan langkah-langkah di atas setiap hari sehinggalah selsema anda sembuh sepenuhnya.


Manakala bagi bayi atau kanak-kanak yang mengalami selsema, cara di bawah lebih sesuai untuk mereka.

1. Ambil kunyit hidup dan bersihkannya.

gambar kunyit hidup


2. Asah kunyit hidup tadi pada belakang pasu.

3. Kemudian, sapukan hasil asahan kunyit hidup tu pada batang hidung bayi yang menghidap selsema.

Sama seperti petua yang pertama tadi, ulangi langkah-langkah di atas sampailah bayi anda bebas daripada selsema.

Source: petuasejagat.blogspot.com

8 comments:

AmirFX said...

Selsema kmk time tok dengan batuk sekali dah.. P nang benar.. SIk best kenak selsema..

RaMa-RaMa Fareeza said...

yalah tek x selesa bah

::Siti Fhathanariah Doni:: said...

kunyitt???? bah..xlamak idung jd kunin cam badut...eH? badut merah oo..haha..nsb dh bait selsema..haish...

RaMa-RaMa Fareeza said...

fhath: baguz aik kunyit..bukan sekadar pake ngubat selsema tapi boleh ningkatkan seri wajah juak

wa khairul onggon said...

Sama koh... selsema paling kmk sik suka selepas batuk dan sakit gigi..

M<un dah kenak selsema sengsaranya sik sanggup kmk mun kmk traveling time ya asa mok balik umah tido kumbuk puas2 hehe.. Semoga ktk cepat bait.. :)

RaMa-RaMa Fareeza said...

Wa Khairul: mena kata ktk ya wa...nang x selesa abis asa nak tergeley2 jak....

Yumida said...

mkn jak pil selsema..kompom nyaman tdo...n then bila bgn pn selsema ya dh kering....no more flu...

RaMa-RaMa Fareeza said...

Yumida: aok hehe..dah ok sikit dah rasa aritok..tapi kmk cuba kurangkan kebergantungan terhadap pil2 sebb bahan kimia kan..hehe takut juak..tapi mun dah x tahan..telan juaklah...