::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, January 25, 2012

::: #9 Sesi Menjual Botol Plastik & Tin Aluminium Lagi :::

Hi semua...Bagi sesiapa yg follow blog aku tok (*ada ker urang follow??? hehhe), sudah diketahuan melalui entry-entry ku sebelum tok, yang aku suka glak kumpul botol-botol plastik & tin aluminium untuk dijual. Walopun hasil jualannya bukan memberi angka yang lumayan tapi aku suka. At least something to contribute to our environment.Sabtu lepas aku decide nak jual semua botol-botol plastik & tin-tin aluminium yg dah ku kumpul lebih kurang 3 bulan...So, layanlah gambar-gambar di bawah...Tadaa...




Tadaa...total of RM5.30...at least ada, daripada dibuang macam ya jak kan...
Harga semasa botol plastik & tin aluminium maseh lagik sama daripada tahun lepas, yakni RM0.30 sekilogram bagi botol plastik & RM3.20 sekilogram bagi tin aluminium...Yahhh...ada bunyi kedak penyampai radio yang melaporkan harga semasa sayur-sayuran di pasaran sik? Hihihi...Oklah tata & take care... ;)

18 comments:

*Vivilicious* said...

mun tin kraker jacon ya cdak maok sik? kmk dah meninggi tin ya kt rumah...cney ktk jual?

RaMa-RaMa Fareeza said...

Vivi: tin cracker mcm bukan jenis aluminium sik sure lah cdak ambik ka sik..tapi boleh try lah hehe...kmk salu jual dekat matang...tpi tempat lain ada juaklah. salah satu mek pernah tangga dekat rubber road..and ada juak tempat yg lain...

azwa ayuni said...

eh byk nya minum air tin..biar betol byk cmtu..

RaMa-RaMa Fareeza said...

aj: memang betul....takda yg betul selain yg betul..rumah saya "hantu air dalm tin"....

eva said...

mek nggu time raya jak.. tiem ya byk bergumpol ..sak ati nambah tin k cdakminum abis time raya.. ekekkek.. ada juak pulangan duit tek nak.. rm 10 pernah skali alu k relod hehehe

RaMa-RaMa Fareeza said...

Eva: best kan..hehe..semadi dibuang...bagus kumpul n jual ;)

AmirFX said...

Tin ya ktk pemek dolok.. Senang ktk angkut next time... Kmk tgh ngumpul tin ya smp berat 50 kilo...

RaMa-RaMa Fareeza said...

AmirFX: yalah mun dipemek lebih berat lagikkk...waaa 50 kg tu..mun 50 kg darab dengan RM3.20 = RM160...waaa masyukkk tu

Titanickaram said...

Assalamualaikum.
Nak tyr sikit, agak2 berapa botol tin aluminum kosong utk mendapat berat 1 kilo tu ye?

Timekasih

RaMa-RaMa Fareeza said...

Titanickaram: wasalam. so far saya tak pernah kira berapa biji tin aluminium untuk mencapai berat 1 kg. mungkin next time. ;)

Noor Eviana Matali said...

di mana du jual tu

Noor Eviana Matali said...

di sine dijual tin2 dan botol ya owh?

Anonymous said...

Disinedijualtinyaowh?

RaMa-RaMa Fareeza said...

Noor Eviana Matakli: kmk salu juak dekat area matang before taman heng guan sebelah kiri jalan matang.kat sia salu beli plastik n tin aluminium.actually banyak lagik tempat yg beli baran2 mcm tok di kuching but kmk salu jual kat sia coz dekat dengn rumah

Anonymous said...

1 kg tin aluminium = +- 70 tin aluminium

RaMa-RaMa Fareeza said...

Thank q for ur info anon :)

boya afiq said...

salam bersatu..
saya nak info terbaru.. sebab sekarang terdapat pelbagai saiz minuman tin aluminium d malaysia.
so nak tanya. adakah berat setiap tin tersebut sama or berbeza?

RaMa-RaMa Fareeza said...

Boya afiq: saya rasa afiq boleh try buat reseach sendiri untuk measure berapa berat tin yg saiznya berlainan dengn standard size tin yg biasa kita dapati di kedai2...kadang2 volume tin tersebut sama walopun saiz nya berbeza...fikir2kan :)