::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Monday, July 9, 2012

::: #40 Sesi Menjual Lagi :::


Hi semua, 

Ari marek, hati dah x tahan lagik nangga kotak udah penuh dengan botol-botol plastic. So, akupun decide nak jualnya. So jualan kali tok, aku beroleh RM2.40 ajak. Harga semasa jualan botol plastic and aluminium can maseh sama seperti sebelom tok, yakni RM0.30 per kg untuk botol plastic and RM2.70 per kg untuk aluminium can. Jum sama-sama kita kumpul benda yang boleh direcycle and jual. Its not just you make a profit (*even though just a little profit) but you also can contribute towards our environment.




8 comments:

Faizal n Fashitah said...

Kamek suka nyimpan botol2 plastik tok k gantong2 depan pintu umah time raya klak...

RaMa-RaMa Fareeza said...

Haha samalah kita pak put ;)

eva said...

Haa bgs tok.. Even dpt beringit eyh bguna juak .. Masok jamban gk sampey rm2.. Haha.. Tin minuman lekak raya gik maseh ada hehe

RaMa-RaMa Fareeza said...

Eva: yalah kmk tengh ngumpul tin2 n botol2 aek raya pake jual hehe lepas raya selalunya masyukkkk ;)

L@dyKichiMachiko said...

Bgs..amalkn 3R..haha..duit pun dpt.

akukenaktipu said...

aku sebelom posa ariya ada nyual tin nok aku dah kumpol 3kilo lebih, aku nyual dgn org melayu nok makey moto burok makey loud speaker... tin aluminium...bateri lamak... nya mada sekilo gak RM1.30. malas nak nyual nya agik ehh.. boleh merik alamat tmpt kitak nyual ya? kamek sik tauk siney tmpt nyual kamek nang slalu nyual ngan urang nok slalu datang nyerawo makey loud speaker ya. sobb.. and btw sik tauk botol plastik pun dapat dijual..laaaa

RaMa-RaMa Fareeza said...

AkuKenakTipu: Hi sorry lambat reply. kmk selalu jual bendalah tok dekat jalan Matang before Taman Heng Guan sebelah kiri kita.tepi jeraya jak tempanya...nang ambik tinggi so far bag kmk lah trylah jual sia..semadi dibuang bah walopun sikit ada juak...

RaMa-RaMa Fareeza said...

L@dyKichiMachiko: Yeah. Lets implement 3R ;)