::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Thursday, July 7, 2011

::: Tips Awet Muda Yang Eazy Meezy :::


Salam bersiaran semua....
Semangat nak diet n sihat sudah kembali lagik...
aku tok mun hal2 nok awet muda, nok nak kurus ka, nok hal kesihatan....memang aku minat gila....
dolok aku bercita-cita nak menjadi ahli farmasi...
tetapi rezeki xda sampe ke sia...
tapi x apa...bersyukur apa adanya....
so tak org maok nampak awet mudak x????
maok kah ktk org ditegur rupa x IMBA dengan usia....
rupa kedak 20-an tapi rupanya umo dah 30-an...
syiokkk kan kedak ya....
so aku nak copy and tampal sesuatu di ctok...

8 Tips Mudah Awet Muda Untuk Diamalkan:
1) Tidur - Tidur penting untuk kesihatan tubuh badan anda.  Kulit anda juga akan bertambah baik dengan tidur yang mencukupi. Tidur yang mencukupi ialah dengan tidur dalam tempoh 6 – 8 jam setiap hari.

2) Bersenam - Anda perlu besenam dengan kerap untuk mendapatkan kesihatan yang baik. Senaman ini akan membuatkan tubuh badan anda kekal aktif dan berfungsi dengan baik. Pelbagai aktiviti sukan juga boleh dipilih dan anda tidak semestinya melakukan senaman di gym.

3) Buah-Buahan & Sayuran - Buah-buahan dan sayuran adalah baik untuk kesihatan dalaman dan juga kulit anda. Pilihan ulam-ulaman tempatan juga baik. Selain murah, ia juga mudah untuk didapati. Disamping khasiatnya yang sangat tinggi. Jadikanlah ia sebagai amalan harian anda.

4) Minum Air - Amalkan minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Air akan melembabkan kulit anda serta membantu peredaran darah anda.

5) Jangan Merokok - Merokok membahayakan kesihatan. Ia juga merosakkan struktur kulit; berdasarkan kajian perubatan, merokok menyumbangkan kira-kira 45% faktor penuaan berbanding dengan mereka yang tidak merokok.

6) Amalkan Pemakanan Seimbang - Amalkan pemakanan seimbang didalam kehidupan anda. Pastikan diet anda lengkap dengan kandungan vitamin dan mineral yang diperlukan.

7) Tangani Tekanan Dengan Bijak - Tekanan bukan sahaja akan mempengaruhi kesihatan mental sebaliknya ia juga akan mempengaruhi keishatan seluruh badan anda. Teorinya mudah, bagi mereka yang selalu gembira pastinya akan kelihatan muda remaja berbanding dengan mereka yang selalu berdepan dengan tekanan. Rancang perjalanan kehidupan harian anda dengan baik bagi mengelakkan tekanan.

8) Berfikiran Positif Kearah kehidupan yang lebih baik - fikirlah secara positif. Anda pasti akan berasa lebih baik jika sentiasa amalkan kehidupan yang positif. Pembacaan buku-buku motivasi juga boleh membantu anda berfikiran positif.

Source: kevinzahri.com

 

2 comments:

miss Fida said...

ok bos..bila nak exercise g joging tek bos?ehehe

RaMa-RaMa Fareeza said...

Nurul: heheh bila ktk maok hehe....kmk lamak dah x excersice..hanya excersice kecil kecilan jak kat opis tok yakni bekejar ke sana n ke sini hehe