::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, October 12, 2010

::: LPG Gas cylinder at home :::

Salam bersiaran semua...siap sudah keja ku...just pending several info from client b4 boleh proceed to the next level...okeyh2 update blog kejap...versi bahasa melaya..jangn ingga ok...

eh eh apa itu ingga....ingga itu meluat lah....

Dear bloggers yang dikasihi sekalian,

tahukah anda...rupa2nya...silinder gas kat umah kita ya ada due date juak....owh saya baruk tauk koh...mesti ktk org dah tauk kan....aku tok biasalah lah LAMPI cikit....

eh eh apa itu LAMPI...LAMPI itu lambat pick up....

Okie ...okie....expired LPG gas cylinder adalah amat bahaya digunakan....nya boleh contribute to the hazardous excident...thats why kita mestilah super duper aware about this....

malang sikkan memberikan semburan minyak wangi kan....

So, how we can check on the expiry of LPG gas Cylinder....here we go:

On one of three side stems of the cylinder, ada tertulis expiry date nya using alpha numerical as follows:
A or B or C or D
dan belakang nya akan tertulis dua nombor, for example A05, D13

the alphabet ya bermaksud suku tahun...
A untuk bulan march (suku pertama /1st quarter)
B untuk bulan June (suku kedua/2nd quarter)
C untuk bulan september (suku ketiga/3rd quater)
D untuk bulan december (suku keempat/4th quarter)

digit nombor pulak bermaksud tahun nya expired....

contohnya D06, tok bermaksud expired date of cylinder gas ya bulan December tahun 2006
 Then D13,bermaksud expired date nya ialah December 2013
So, kengkawan sekalian...kindly return back silinder yang dah expired k...takut bocor ka apa ka...abenlah.....Nauzubillah....

hehe x menjadi plak speaking melaya ku...



5 comments:

BSI-BSR-VIVIAN said...

gas apa kaler oren ya?
thanks!

Faizal n Fashitah said...

Wahhh...good info! lak mek ngecek gas rah umah mek ah XD

RaMa-RaMa Fareeza said...

BSI: huhu x pasti juak lah gas apa..but kmk asa2 lah the coding for expiry date should be the same regardless the tong kaler apa hehe.. eh pande2 jak aku hoh..kenak saman lak..hehe

F n F: sama2 kaseh...

AmirFX said...

Kmk asa tokey gas nak salu ngehorn jual gas ya tauk apa d polahnya.. Boh ktk bingung gilak.. Pandei lah sidaknya ngecheck tarikh mati cylinder gas ya... Nway, nice info..

RaMa-RaMa Fareeza said...

yalah mir owh heheh