::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, October 6, 2010

::: Picnik + Mencemarkan Alam Sekitar + Aku Serik :::

Salam bersiaran semua....
malam tadik aku teramat x pat tido...
then berangan2 then teringat lah suatu kesah...

Zaman dolok2 nak...bapak ku suka ngembak mek orang picnik kat atas matang nun....kat sungai cina lah, sungai merah lah....n kat kubah....

then adalah satu peristiwa tok yang berlaku masa kmk org picnik di kubah nak.....masa ku mandik manda n berenang2 ke tepian kat sia with my families member... 
tiba2  di  suatu sudut kejauhan....tertanggalah aku sorang tua laki tok.....
matanya lor ler lor ler jak memerati sekeliling....
aih ngutik nar juak upa org tua tok dalam ati ku....
skodeng2 gik aku ngn tunggal ku....
aih lekak mata nya lor ler lor ler...
kali tok idung nya kempas kempis kempus kemerah merahan gik....
aih2 mikin ngutik tok.....
pasya urg tua ya ala2 tido dalam aik....
pasya beberapa minit kemudian nya ngusap2 matanya (aik mata kali)...
pasya rupa nya kembali normal....
n nyapun beredar pergi....
tunggal ku pun ngajak gi ke sia..aku tek yang lurus tek go head jaklah...
kata dirk nak spylah tek...
then setibanya kmk duak betul2 di tempat kejadian...
tiba2 kaki ku mcm terpijak sesuatu....
cun2 sama saiz ngn tapak kaki ku..
hadoi lembik2 and sticky....
hadoi.....rupanya aku tertinjak tinggalan urg tua ya...
tulah juak eh urg tua ya berbisnes x ngira tempat....
melepas pun kat tempat urg mandik manda...
haiseh...tapi silap ku juak x pikir dalam2 juak... time ya gik kecik bah...

so tiap kali nak gi piknik aku mesti teringat ngn kesah tok...
so ktk org mun gi piknik ya...
ati2lah ngn urg nok berendam dalam aik yang sorang2, matanya lor ler lor ler hehe....

Sedangkan pusak gik tauk berak di tempat yang sepatutnya....

huhu oklah tata, take k...


15 comments:

miss Fida said...

kurang asam gelugor urg tua ya..huhuhuhu..yalah risiko nya mandik kat sungai gya owh..mun mek balit kampung ewh...tanpa was2 mek mandik kat sungai kampung sebab air ya nang flow dr gunug\ng..tapi x tauklah mun ada puteri bunian mandik n melepas kat atas air sungai gunung....

RaMa-RaMa Fareeza said...

hahaha...puteri bunian xda hal lah juak..kompom taiknya bunian juak bah...mun human...nang human lah taiknya...eeee

Amni said...

Apa dipolah nya? berak ka?

RaMa-RaMa Fareeza said...

Amni: aoknya berak dengan jayanya heheheh

BSI said...

cidak na juak..alu gelik san nyawa mok berpiknik gik..hahahahha caken juak eh..hahahha

RaMa-RaMa Fareeza said...

BSI: haha nang caken..hehhe

Faizal n Fashitah said...

Kamek pikir urg berendam lamak2 lam aek sungei sebab nak bekemeh jak (kamek penah kedak ya ehek)... duhal diam2 berendam lam aek kerna berak duhal shiohhh!! (Blom penah gik melakukan perkara kedak ya..)

RaMa-RaMa Fareeza said...

F n F:...heheh jangn jangn selamatkan alam sekitar...sbb air dr tempat2 mcm dak matang ka kubah ka air dari gunung...and kira upstream sungei sarawak ya...hehe gik bersih....

AmirFX said...

Yohhhhhhh... Apuu.. Nasib gik kecik ktk time ya.. Mun dah besar nektok mesti ktk bercarik ngn org tua ya sambil nikam balit "benda" ya kat nya... haha...

RaMa-RaMa Fareeza said...

AmirFX: kmk trauma lah maok piknik..lamak dah x piknik..mun piknik teringat balit koh..heheh

amElyn said...

hi dear!!
a ah la kan?? masa kat UTM dulu takde chance nak kenal n borak2...
dah la lain2 kelas..hehe
neway, thanks alot! jemputlah datang our wedding nanti yer! =)

Juelina Stanie (AJ) said...

suspen jak entry tok!
rupanya2..hahahaha

RaMa-RaMa Fareeza said...

amelyn: insyaAllah...happy for both of you...aemoga murah rezeki selalu..Amin....

Juelina Stanie (AJ): rupa2nya kan..hehhe bait2 picnik ok....

Ida Athanazir said...

OMG .. so clever the cat. Cute abis! Yes, olah nya berak dlm toilet bowl ya cute abis!!

RaMa-RaMa Fareeza said...

Kak Ida Athanazir: owh yes..well train meow...hehe