::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Sunday, May 8, 2011

::: My part time profession>>> Walopun RM14.64 jak....::::

Salam bersiaran semua....
panas owh aritok.....
aritok pukul 2:oo pm mcm ya aku kenak turun kerja sekejap....
waduh..waduh tapi xpa ada claim....
January lepas aku ada update blog pasal jual botol plastik.... 
so aritok setelah 4 bulan....
umahku telah berjaya mengeneratekan seplastik besar botol plastik n seplastik besar tin aluminium....
jeng jeng apa lagik aku nang suka kumpul benda2 mcm tok...then aku pun decide utk jualnya....

so kindly see below picture...biarlah foto2 di bawah berbicara...yodeh....
Tin aluminium RM3.20 sekilo
Botol plastik RM0.30 sekilo
tadaaaa.RM14.64....daripada dibuang xpat duit baguzlah kita kumpul n jual n secara x langsung we save the environment....

so, nektok harga botol plastik dah nait sebanyak 5 sen yakni 30 sen sekilo berbanding janury lepas 25 sen sekilo...
manakala, untuk tin aluminium harga pasaran semasa ialah RM3.20 sekilo...
yodeh....mcm bunyi penyampai berita harga2 sayur di pasaran pulak....tapi versi barangan yang boleh direcycle....hehe
oklah tak orang enjoy ur weekend k....
kepada para penyukat jeraya di luar sana seperti saya x pande duduk renah di umah....
drive carefully.....

12 comments:

L@dyKichiMachiko said...

Good job! Save our environment...

RaMa-RaMa Fareeza said...

L@dyKichiMachiko: yess...lets save our environment for better living....:)

wa khairul onggon said...

Post ktk tuk mena2 mengingatkan kmk kembali zaman kmk kecik2 bila time apek tua dtg mok meli botol, paper pa semua.. Bapak kmk suka nyuroh kmk jgn buang benda2 mcmya dan simpan sampei apek ya dtg sebulan sekali.. :)

RaMa-RaMa Fareeza said...

Wa khairul: sebenarnya bapak ktk maok berik rezeki pada apek ya....ya salah satu sumber rezekinya...kadang2 kesian juak nangga urg berputit2 benda mcm tok....mun nangga botol n tin mengambo di kuching tok asa mek nak kutip jak hehe...seyes...:)

wa khairul onggon said...

Kali juak hoh.. Sigek gik nya mok mengajar kita erti bersyukur juak dan sak kita sik membazir.. :)

RaMa-RaMa Fareeza said...

wa khairul:betul2..nilai sepuluh sen dari kaca mata setiap orang x sama...marilah kita diat nilai duit seposen itu dari kaca mata seorang yang susah...yodeh...mode insaf on...:)

AmirFX said...

Ktk jual kat cney? Kmk mok jual beteri keta kmk yang dah kondem ya...

RaMa-RaMa Fareeza said...

AmirFX: kmk jual dekat ada cgek kede nang ngambik2 barang2 kedak tok kat jeraya matang before heng guan...sebelah kiri...jual lah kat sia..bateri kmk x tauklah harga semasanya...

Just Call Me V said...

tabik spring mek eh!!!

syukur,,duit...tauk sik.riya mek tga link entri tok kat blog...kmk baca rm1464k...yoh.semangat mek click..maok tauk part time byk juak..

RaMa-RaMa Fareeza said...

V: ktk lupak dot ya..hehhehe yah mari2 kita jual barang recycle..a little contribution for environment...yodeh

Jasman said...

teringat masa kecil dulu..Kutip tin n botol untuk di jual..

RaMa-RaMa Fareeza said...

Jasman: kutip botol n tin pun kerja yg mulia jugak :)