::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Saturday, January 15, 2011

::: Walopun RM1 jak :::

Salam bersiaran semua...
tika tok aku tengah menahan mata ngantuk + menikmati cuaca yang nyaman n sejuk tok...
chewah....


tadik pegi E-mart....
then masa maok gi bayar kat kaunter tek...lalu lah ada announcement madah...
every saturday, cdak sik akan membekalkan beg plastik kepada para pembeli untuk memberikan kesedaran dan melatih para pembeli untuk mengurangkan penggunaan beg plastik....di samping mengurangkan pencemaran terhadap alam sekitar especially in reducing solid wastes....


so, every saturday no plastic bag at e-mart...kenak bawak beg membeli belah sendiri...


what a good campaign kan...


iyalah...plastik tok kan material yang susah didegrade naturally bila kita dump kat landfill ataupun buang secara illegally....

perumpamaannya adalah seperti... 100 tahun plastik ya terkubur di landfilll xkan mengubah apa2 bentuk jasad fizikalnya kepada bentuk yang lebih halus seperti tepung....iya tetap sepeti ya juak...


then after balit dr emart....tiba2 aku teringat something.....
ada 1 beg plastik besar di belakang rumah ku pake ku kumpul botol2 plastik....
dah 3 or 4 bulan dah aku kumpul botol2 plastik keluaran rumah ku seperti botol shampoo, air mineral, and macam2 lagiklah..... and nya dah semakin gedabak dah...
so aku decide untuk jual nya aritok....


cheng cheng kindly see below photos...

Botol plastik terbuang

On the way hantar botol2 tok untuk dijual....
ctoklah tempat aku salu jual botol2 plastik and tin aluminium
besi2 buruk yang dah dijual and untuk direcycle
botol2 plastik
Botol plastik ku sedang mengikuti sesi menimbang berat...
huhu 4 kg jak ku mampu kumpul...
untuk botol2 plastik...
tempat tok ambik 25 sen sekilo...
so beroleh RM1 sahaja...
huhu xpalah...janji ada kan drpd dibuang begitu saja kan....


Rm 1 hasil penjualan botol2 plastik..chewah..
pastok aku nak menggiatkan usaha kumpul tin aluminium and botol2 plastik gik..hehhehe


walopun pulangan sikit at least ada juak sumbangan terhadap penjagaan alam sekitar...


oklah tata n take k...





9 comments:

AmirFX said...

Chaiyok2.. Kmk tgh ngumpul bateri keta...

VIVIAN said...

yah..masa merinsak..mok carik rm1 pun susah aih...rm1 pun rasa sayang mok belanja...

bgs saha ktk tok!! keep it up!

RaMa-RaMa Fareeza said...

AmirFX: wah baguz2....chaiyok2...walopun beroleh sikit jak tapi at least ada oleh drpd dibuang gia jak....ada juak sumbangan terhadap alam sekitar nak...

Vivi: RM1 mempunyai persepsi yang berbeza2 dr individu yang berlainan....tp kmk sama mcm ktk rm1 pun sayang maok belanja sebab kita bukannya senang2 dpt duit camya ajak nak...
hehe ne tauk seringgit2xlamak2 jadi bukit...pat k kawen...hehhe....(ya ujung nya)...tapi kawen kan mulia...hehe

Teratak Berpenjan Kayu said...

w/pun rega nya 1 ringgit di dunia, insha-ALLAH, berkat kasih dan sayang nya kitak terhadap alam sekitar..insha-ALLAH pahala berlibat ganda n dpt ganjaran di akhirat..Ameen =).
boleh jadi duta alam sekitar ktk tok..=).

RaMa-RaMa Fareeza said...

hehe insyaAllah kak..amin...
lalu kmk tek feeling2 maya karin lalu...

Amni said...

kamek da g emart juak tadik aiee.... mek duak mak mek sanggup sik meli plastik ya... hehe.. beg mek dah cukup besar k engkah barang...

psstt... tah2 kita da berselisih o... =P

RaMa-RaMa Fareeza said...

amni mesti kta da berselisih tadik...tp kmk tok tauk2 jak nangga urag..heheh...sombong betul...

ciK LyndaWawa igUana said...

kitak g emart x ajak kmkeh....huhu

RaMa-RaMa Fareeza said...

cik lyndawawa iguana: hehe..kmk tok mcm boleh kata super duper salu gi emart..sebab dah namanya warga matang...