::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, December 1, 2010

::: Manis + Pisang + Somet :::

Salam Bersiaran semua...hehe
hevat aku ritok...3 entry dah tok...
tadik baca2lah online paper then terbacalah berita tok..
berkenaan...
Irama Mozart Boleh Maniskan Pisang

TOKYO: Sebuah syarikat buah-buahan Jepun memainkan irama Mozart kepada buah pisangnya yang masak, mendakwa ia menghasilkan buah manis.

Syarikat Toyoka Chuo Seika memainkan muzik klasik berterusan selama seminggu menggunakan pembesar suara dekat tanaman pisang yang sedang masak.

Irama yang digemari termasuk String Quartet 17 Mozart dan Piano Concerto 5 dalam D major, lapor akhbar Japan Times. – Agensi

Source: Berita harian

Terus terusan teringat lah aku ngan uncle somet...
masa kmk org duduk searas...nya suka dengar lagu irama muzik mozart. classic and oldies2...
jadi aku suspect mesti ada kenak mengenak dgn sometnya...ne tauk boleh melebatkan lagik sometnya...hehhe

(*astagafighullahala'zim)
oklah tata take k semua...
 

4 comments:

wa kaljis said...

haha nang ada2 jak org Nippon tuk.. tp lam kajian dari sains muzik ada memainkan peranan.. tp bila dikaji, bacaan ayat quran pun lagik hevat kesannya bukan pd tanaman ajak, bahkan haiwan dan manusia atau ringkasanya pada semua isik alam.. hehe.. Ya or-put pun kajianlah kmk sik ingat siney maca artikel ya :)

AmirFX said...

Dalam sometnya ada pisang emas nak?! Lepas nya trim somet nya akan makan pisang d tanamnya lam somet ya....

RaMa-RaMa Fareeza said...

Wa kaljis: Subhanallah. Al-Quran nang hebat

RaMa-RaMa Fareeza said...

amirFX: hahahha ada2 jak ktk..engkali juak ada pisang heheh...banyak nutrient kat sia kali hehe