::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, December 29, 2010

::: Bila Sudah.....dan Kawan :::

Salam bersiaran semua...
at this time around.....aku sedang menahan kesakitan Seng**** ku sambil molah kereja dengan slow....
Then, tiba2 old memories bermain2 kat kotak pikiran ku tok....
Dolok, aku bersekolah di sekolah menengah harian campur (ada laki2 & perempuan)...Selain ya dalam kelas aku time ya ada Malay, Chinese, Iban and Bidayuh.....
memang best lah time ya...banyak jak olah and aksi gila2 dipolah kmk org...walopun bebeza bangsa, agama dan background tapi kmk org sekelas ya nang harmonilah....
kadang2 ujung minggu bila turun sekolah...mesti berkumpul rami2 berloyar burok n berguro senda....
kadang2 bila ada kata sepakat...kmk org akan pegi nangga wayang rami2 and makan KEPC lepas ya.....

Lepas ya, after Form 5, masing2 ngembak haluan masing2...
aku and sebahagian besar kawan2ku dapat nyambung blajar di matrikulasi....
the rest ada yang sambong di UITM, politeknik and ada juak yang terus bekerja...
Time di matrikulasi...tradisi keluar ramey2 ketika outing maseh diteruskan....memang best juaklah....bak kata pepatah..
"the more the merrier"
normally time ya memang outing dengan geng2 rakan sekolah akulah...
masa zaman matrikulasi ya....yalah first time aku berjauhan dgn family and 24 jam ke 7 hari aku hidup bersama2 kawan2 lamak and jugak baru....
dari sialah...aku start memahami n blajar sikap sebenar segelintir rakan2 sekolah ku....

iyalah...masa sekolah..jumpa dgn cdak tika time sekolah jak...
bila matrikulasi 24 jam.....

so, mcm2 lah dapat aku perhatikan....

then lepas matrik...masing2 membawa haluan masing2...seorg ke utara seorang ke selatan....
hakikatnya..aku and rakan2 sekolah ku dah sik dekat lagik.....
tapi maseh saling berhubungan....

and untuk dijadikan cerita....
(*tok dari pemerhatian akulah)...
maseh ada seorang dua rakan2 sekolah ku yang mempunyai semngat setiakawan yang menebal....yang maseh "ada usaha" and "mahu" meneruskan tradisi & aktiviti kami dahulu kala iaitu "sama2 n rami2" di masa sekarang tok....

aku kagum juaklah dgn usaha murni mcm tok...

Namun,kadang2 aku xpat menunaikan juak ajakan mereka seperti nangga wayanglah...jenjalan during weekend lah...and mcm2 lagik....

Bukan apa....bila dah bekerja tok....aku dah blajar SUSAHNYA maok carik duit....rasa SAYANGNYA maok dibazirkan pada benda2 yg kurang berbaloi...
(*bukan aku lokek ka apa)
tapi bila kita ada KOMITMEN.....kita automatically maok BERJIMAT....
economy background kita pastinya x sama degn economy background org....

Then....sumtime ada masa kita POKAI juak......
(*tapi kita xkan nak war2kan pada kawan2 kita kan)...

Then...kadang2 aku terpaksa juak tolak ajakan kawan..kerna kadang2 masa yg kurang sesuai...
contohnya baruk pulang kereja and etc...

tapi...yang aku terkilan ckit ialah... aku yakin pasti ada rakan2 yang ada berbunyi perihal aku yang selalu menolak ajakan cdak.....

kemungkinan ada yang kecik ati....
(*aku rasalah)...

So to whom it may concern, whenever you are....
I think its about time  for you to accept that....kita semua dah ada tanggungjawab masing2....kita dah besar....untuk bersuka ria seperti mensia marek mungkin agak susah....kindly, do not questioned and make statement that sound uncomfortable for others to hear....because it hurt when you start say...
"yalah...cdak lain bz"(*in uncomfortable tone)....
"yalah..kinek tok semua org susah nak kuar"(*in uncomfortable tone)...
"yalah....person A just maok kuar ngn person B jak"(*in uncomfortable tone)....
"yalah Person A just maok kuar ngn gereknya jak"(*in uncomfortable tone).....

sebab aku yakin even kita xpat nak kedk dolok....email, sms, and any comment in fb.. x pernah xda reply.....cepat atau lambat jak bezanya......

huhu apapun..sorry kalo aku ada salah kata...salah tangga...salah pendapat....
Friend 4Ever...






12 comments:

BSI-BSR-VIVIAN said...

faham mek prasaan ktk tok deng..faham bena2..sbb kmk kedak ya juak..kdg2 supan mok kuar sbb pokai..time berduit..sikpa la ajak2..bukan apa..ish..faham sik?? sigek gik kmk nang sik biasa kuar dgn kawan2..dr dlok...kuar rami2 nang angol..sik biasa..dgn sorang kawan jak..ya pun dgn sorang ya jak ngam palak mbak jln..kinek life mek kerja dan dengan deng..kuar pun..gney2 dgn deng mek jak..sbb kmk sikda life..kmk sikda kwn nok dpt di ajak2 whenever dan mgkn fhm masa ya kmk pokai ka sik..

faham sik? errk..tp honest.kmk byk kwn online..tp mok kuar hang out kamceng terus diluar..sikda gilak..bukan sikmoak..tp keadaan memaksa mek utk kedak ya..bak kata ktk..komitmen dah berbeza..lain lah kita sama kerja nak owh.

panjang komen koh..sbb i felt the same koh deng..

RaMa-RaMa Fareeza said...

Thank you Vivi....menaaa kata ktk ya koh....Thanks for your understanding....kadang2 nak duit pun cukup2 jak waima baruk awal bulan...cemni lah nak kuar...huhu...redah jaklah kan...tp xlah kita nak bisin2 madah ngn kawan kedak ya....mestilah berhemah utk menolak juak....(*gik ada elemen menjaga ati kawan gik ya)

BSI-BSR-VIVIAN said...

bena..kejap jak rasa pokai even awal bulan..huhuhu aok..mok tolak perlu ada hemah..nang sik best mok madah sikda duit..rasa mcm...apa ow...supan eh..

* perlu blaja saving..adoh..birthday keta bulan 3..belom saving

Kembhoja said...

cik rerama

itu lumrah alam la. seelok2nya, kita cuma berjumpa bila perlu sahaja. sebab msing2 kita ada komitmen bah. jumpa selalu mauk kelaie.. jumpa kadang2 banyak mauk diupdate nak. hehehe....

sama juak cam laki bini, selalu jumpa... berkepit jak pun asa rimas nak. bila masing2 gago, dah berjumpa asa lamak sik jumpa.. apa kah? kamek pun sik paham. hehehehe

elek2 bah.

RaMa-RaMa Fareeza said...

yalah koh BSI...kmk bulan 6 bufday keta mek..hehhe save utk lain juak gik..hehehhe.....
hope ada kawan2 yg understand situasi kita....tp pernah seorg kawan mek madah mcm tok..kadang2 ada kawan2 berbunyi kedak ya koz cdak xda can gik thats why nya amat sensitip bila kawan2 nolak ajakan nya ka apa....n cgek giz cdak belum kereja ada yg maseh study....so ada duit pinjmn utk pake enjoy....sejauh mana kebenaran ya x tauklah kmk...hehhehe...ya antara mek pernah dngr lah....

RaMa-RaMa Fareeza said...

kak kembhoja:...gelik eti mek maca komen ktk nang mena ya..ya nang lumrah alam...kmk nang rilek koh...just kadang2 x selesa bah urg kata dgn gaya kurang senang pada benda yg kita x dpt....tp x apa kmk x pernah juak ambik ati dalam2..hehhe..rilek2 ajak bah..hehe
mungkin kesemua kawan2 yg seangkatan yg sama umo dah ada komitmen masing2 kelak..time ya nya akan mengerti....

*entry kmk aritok ala2 dilema wanita jak hahah...

hani apandi said...

erkk,
mek pun rasa apa ktk 2 sis V rasa.
mek tok jenis yg jarang mok keluar.mun keluar pun bila syuk ada balik swk & keluar ngan family mek jakk..mek nang bingunglah mun balik uitm, nang tauk ada jejak kwn ajak kuar.nanga wyg lah, pegi bolinglah,.kmk bkn sik mok join sidak.just kmk dgr amanah bapak mak mek.jangn keluar salu ilak, duit berjimat kitt.tp sumtime, kwn2 mek sik fhmm.huhu

RaMa-RaMa Fareeza said...

hani: faham mek situasi ktk ya...yalah kadang2 kita asa SERBA SALAH bah...kata NO, takut org kecik ati...kata YES...ati asa x senang pasya...ngenang dirikpun......yalah kmk asa ktk mungkin kenak pande2 lah nolak cara berhemah kan...dua2 ati asa selesa pasya...tmbah2 mun kat tempat blajar kedak ya nang x best mun ada elemen2 kecik ati koz pusing2 nemu muka sama juak...kan...heheh

miss Fida said...

tersentuh hati mek baca koh ti..yalah iwh..dh besar bah kita knek tok...dhlh kt more independent..semua kedirik2..mun dolok, masa sekolah blhlah..sebab mostly parent kita yg kuarkan duit..now dh keja masa utk kita gik kuarkan utk cdak...

RaMa-RaMa Fareeza said...

yalah rul...mena bah kata ktk ya....tok lah time kita balas yg termampu jasa parent..tp xdalah lalu kita lupak kawan terus nak...

miss Fida said...

aok..entahlh ti..biasalah..manusia..kita sikpat tutup mulut mereka2...lagikpun, mun kita dpt join kita join lah kan...tiada paksaan dlm mok berjalan2...ehehe

RaMa-RaMa Fareeza said...

betul2 ikut keselesaan ya paling penting...