::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, January 18, 2011

::: Bila aku resah :::

Salam bersiaran semua...
Tika tok aku tengah membaca sambil2 ya surf internet and sedang mengarang email untuk dihantar pada client....tp sempat juak hapdate blog....
kengkawan....bila hormon kurang seimbang ditambah dengan kerja2 yang menyesakkan dadaku, aku akan gugup....and keyakinan yang kurang akan menerpa....and aku akan resah....

"bila resah ingat saat indah...bila rindu...ku nyanyikan lagu...."
aih melelat...lagu anuar zain indah kuar....

yesss aku resah....resah and diriku xpat dipisahkan....tapi aku kompius juak apa nok diresah aku...tpi aku tauk aku resah when it comes about work....
sigh sigh......

then  tiap kali aku resah aku akan teringat dengan seorang pakcik yang berkerja di pasaraya E (*nama pasaraya (bukan E-mart) tidak dinyatakan di sini untuk tujuan keselamatan...chewah lak berebut2 org carik pakcik tok....hehehe) 

Pada suatu hari di pagi Sabtu.....
aku berkunjung ke Pasaraya E...
sebelum memasuki entrance nya ku terpandang seorang pakcik dalam linkungan umur 40-45 tahun....nya bekerja depan entrance pasaraya ya and nya ensure para pembeli x ngembak helmet, payung and plastik2 besar luar ke dalam pasaraya ya....

time ya aku hanya berlegar2 depan entrance ya sambil nunggu emak ku berbeli barang di dalamnya...
then aku notice pakcik ya sedang merenung kasutnya....
akupun merenung sekali pada kasutnya....
kasiannya aku.....tapak kasutnya dah hampir nak terbukak dari badan kasutnya....
kasian jak aku mampu rasa dalam hati ku sambil berdoa semoga nya dimurahkan rezeki.....

Then, pada hari yang sama dalam pukul 7:45 malam mcm ya...aku berkunjung lagik ke pasaraya ya untuk beli something (rumah ku dekat jak dgn pasaraya tok)....
then aku nangga pakcik ya still bekerja juak......
secara kebetulan..tika aku nangganya....nya sedang merenung jam di tangannya....
secara kebetulan....aku terdengar...nya nanyak dgn salah seorg cashier di pasaraya ya pukul berapa time ya.....n nya madah jam nya rosak...
rasa kesian terus jak menyelami dirikku terhadap pakcik ya...walopun ada situasi lain lagik yang lebih perit dari tok.....

situasi ya buat aku berfikir and membandingkan diriku dengannya.....aku selalu jak rasa bingung dengan pekerjaan ku tapi ada org lebih susah lagik kerjanya dari ku....
then, ada orang terpaksa bekerja during weekend dari pagi hingga ke malam demi mencarik note-note wang kertas bagi menyara kehidupan....
aku dapat rasakan pakcik tersebut ingin pulang cepat2 ke rumah untuk bersama dengan familinya.....
and aku dapat juak rasakan yang nya ingin memiliki kasut n jam tangan baru tapi ada benda lain yang membutukan perhatiannya terlebih dahulu....

Demikianlah story ku tek.... kita patut bersyukur dgn apa yg ada.....
bila resah...usaha + doa + tawakal....
mun dapat jangnlah over resah cause life is too short to be wasted in resah mode....

Oklah tata and take k semua....

-Pray for the BEST-

11 comments:

miss Fida said...

waa..mek tetap juak nitis air mata fariza..kesian aih..kita harus bersyukur dgn selaga nikmat ya ada..mek tauk supermarket apa ya...lak mek pg..mun ada rezeki lebih maok jak kmk beli kasut pake nya..huhuhu..tedah ewh..kita tok suka ati jak membazir duit berbeli brg..ada gik urg yg lebih susah dr kita..tedah...waa..sikpat tahan air mata..jaik ati mek lok...

RaMa-RaMa Fareeza said...

yalah koh..nang kesian..mlm tadik kmk ada nemu gik pakcik ya bah...mek meli barang kat sia...nang kesian mek asa nurul....ada gik sorang org tua nya keja guard dekat TOMEI, the spring ya...kesian juak nya berdiri dekat sia dr kol 10 sampe spring tutp.....

Kembhoja said...

cik rerama

coba ktk madah dengan kamek.. seney pakcik ya.. sian bah.

mauk asa kamek berik jam eh dengan nya. berapa ajak la.

bah.. message kamek.. kelak kmk berik dengan ktk.

serius tok...

dalam masa yg sama.. kita tok mala jak madah kerja banyak oo.. tapi gago juak mauk macamblog eh. iskh2

kesimpulannya (belum juak abis duhal!) hehehe... kita kenak belajar bersyukur. wiw!

Khairul Antasha said...

ooo tedah pakcik ya..bena pdh ktk..syukur dgn apa yg kta ada.. kmk suka quote ktk ya..."mun dpt jgnlah over resah cause life is too short to be wasted in resah mode.."

resah mode : OFF

RaMa-RaMa Fareeza said...

kak kembhoja:gi ktk kat everise matang..nya ada di sia....tapi sik sure nya syif ne tapi nya ada hari sabtulah...

khai: gud2x redah mode off k..tapi maseh juak kmk resah hahah

AmirFX said...

Resah basah gelisah kak esah.. Ehhh.. Sekda kaitan alu jak.. haha.. OK.. Kmk dah op juak mode gelisah...

Teratak Berpenjan Kayu said...

kita harus bljr bersyukur dgn apa yang ada pada kita. dan kita juak harus belajar sedekah pada mereka yang memerlukan..
bila resah, ingat ALLAH.
selalu amalkan istikharah, insha-ALLAH hati kita akan sentiasa tenang n sik da ragu- ragu =).

Faizal n Fashitah said...

Aok, kamek suka juak ayat "mun dpt jgnlah over resah cause life is too short to be wasted in resah mode..".. tang IT jak asa koh ehek.

*Resah mode: On Standby

RaMa-RaMa Fareeza said...

@FnF: hehe nama lah kita tok bahasa melayu tinggi (BMT) x berapa tinggi..bahasa secukup rasa jak dipake hehhe....

*Resah mode mek on stanby juak...

RaMa-RaMa Fareeza said...

@kak vivi: mena kata ktk...mun resah...xda lain arahnya....kiblat jak arahnya kan....:) thanks kak vivi

RaMa-RaMa Fareeza said...

@amir:hehe gud2...boh resah2x...tapi resah mode mek gik on standby