::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Tuesday, February 1, 2011

::: Owh Mama...Saya Mahu Kawen :::

Salam bersiaran semua.....
tika tok aku sedang keboring boringan sambil berangan-rangan...
boringnya...ramei org xda di opis and dah start cuti dah.....
banyak nya kerja aku...tapi aku malas.....tapi perlu diredah juak....

Oklah entry kali tok xda berkenaan apa2 pun dengan title di atas....
akupun xda idea juak nak update blog apa....
tapi aku maok ajar ktk org camne nak melipat dwg...
chewah chewah ewah ewah....
mesti ktk org dah tauk nak...
tpi xpalah maok juak ngkah lam entry...
mesti berguna pada nemiak2 yang nak molah praktikal kelak ka...ehhe..
tapi aku yakin pasti ada segelintir bos2 atau engineer2 di luar sana maseh x tauk nak lipat dwg kan....iyalah semuanya serah pada kaka kerani.....
*ish ish dah nama nya boss fareeza oi*

Cara-caranya ialah, sila lihat gambar2 di bawah....

Kertas bersaiz A1
Gunakan hard cover bersaiz A4
Letakkan pada penjuru atas sebelah kiri drawing
Lipatkan drawing ke atas
Gunakan pembaris untuk menghaluskan/mengemaskan lipatan
Lipatkan drawing 'bahagian bawah' ke bawah supaya details drawing kelihatan
Lipatkan hujung lipatan seperti di atas bagi tujuan binding

Lipatkan drawing ke kiri, seperti di atas
kemaskan lipatan dengan menggunakan pembaris
Lipatkan drawing ke kanan dan pastikan terdapat sedikit (setengah) ruang seperti yang ditunjukkan di atas.
Kemaskan lipatan dengan menggunakan pembaris
Lipatkan drawing ke sebelah kiri lagi, pastikan ia dilipat denga saiz yang sama dengan hard cover (lipatan di bawahnya)
Akhir sekali, penghujung lukisan hendaklah ditemukan dengan lipatan dibawahnya agar sama saiz (A4) dan lipatkan........and siap....
Huhu ya jak entry ku kali tok...sori mun ayat complicated glak...heheh...
tiba2 aku verangan mukak kedei fotostat and menawarkan servis melipat dwg terus.....
waiseh...
*verangan*

17 comments:

miss Fida said...

gempak ada jak ktk pun blog title..duhal tek ajar melipat drawing..berguna aih cara2 melipat drawing tok kan...ehehhehe

RaMa-RaMa Fareeza said...

hehe gempak seyh...bingung bingung bingung...gi tempat kejadian lok heheh

Kembhoja said...

title ya niat di hati.

tapi bila nak nulis jadi sik ada idea.. lalu ke meipat drawing. Tp akak nang suka la title ya. Ya tandanya.. dah kerjar dah. hahahaha....

kamek suka juak nangga nya tek mok bukak kedey fotostet eh. Kelak kamek bukak kedey jual buku kat sebelah ya k. hgehehehe

RaMa-RaMa Fareeza said...

pande ktk kak..mena ya...title ya niat dihati...hehe mun ktk bukak kede buku...pat mek maca majalah free heheh...

Kembhoja said...

huahuahuahua... i like.. i like...

belum agik bukak tapi niat dah ada nak macam majalah free. baguih2... bagus idea ya ... hahahahahaha.....

RaMa-RaMa Fareeza said...

hahah mudahan tercapei...hehe

Kembhoja said...

Insyallah.

Kelak mun mek bukak ladang itit pun kamek akan madah dengan ktk. hhhahaha...

RaMa-RaMa Fareeza said...

owh itit masak kicap...kmk suka....

Kembhoja said...

hahashahah...

kamek ada niat sebenarnya. Kamek minat nak mukak ladang itit tapi sik ada tanah nak berladang nak.

laki mek ada tanah and nya pun agree. Nya madah ya project masa tua kamek duak. bohsan la.. kamek sik mauk la nunggu nak pencen baruk nak berbiznes nak. hmmm...

ktk pandey maken itit kah?

RaMa-RaMa Fareeza said...

pande..belangkas pun mek pande makan...tapi sayur keladi kmk x pande makan hahahah...teruk betul...

Kembhoja said...

huahuahuahua... nang lawak ktk tok.

Faizal n Fashitah said...

Timak kaseh cikgu! mulai hari tok, senang la mek melipat segala drawing A1 size mek diumah nun hehehehe...

RaMa-RaMa Fareeza said...

heheh F n F jangn tiba2 ktk nolong bini ktk melipat kain batik kedak melipat drawing indah....eran ajak bini ktk...

AmirFX said...

Oooo.. Cemya duhal melipat kertas.. Pat pat siku lipat dapat sik? haha..

RaMa-RaMa Fareeza said...

pat pat siku lipat siapa cepat dia dapat

Anonymous said...

minta izin... copy imej tutorial ni... TQ

RaMa-RaMa Fareeza said...

silakan ;)