::: RERAMA'S NOVEL GALLERY :::

Shelfari: Book reviews on your book blog

::: MY CHENTA - CHENTI :::

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, February 9, 2011

::: Pusaka :::

Tarikh tutup 24 Feb

Salam bersiaran semua....
godek2 news arimarek..terjumpalah iklan tok....
saya tok nang suka write in 2x sesuka ati....
asal tertangga alamat jak mesti saya apply....
rasa ati maok carik kerja yang baru yang banyak benefit for long term tek...
so harap2 tahun Arnab tok membawa berita gumbira...
walopun vacancy tok xda berkaitan ngn saya tapi alamt ya boleh lah pake saya mewrite in kedung nya bukak vacancy ya.....
ne tauk nya mandang saya punya CV...

kadang2 nak kuciwa juak saya koh dengn sistem e-recruitment ya....
dah almost 4 tahun x pernah nya nunggah saya interview...
waima
saya apply jawatan Tukang K3 Penarik Rantai and Tukang K3 Pembaca Meter....
*kisah benar tok*
pun...
cdak SPA Sarawak x maok tunggah saya....
saya pernah melayangkan surat pada SPA Sarawak mengadu masalah tok...saya madahlah mungkin sistem e-recruitment ya terlepas pandang pada saya....ataupun akaun saya mengalami masalah sehingga jawatan yang saya benar2 layak pun cdak x pernah tunggah saya interview.....

Then, syukur surat saya dibaca oleh cdak....
and ada lah seorang officer ya kol saya....
Dialognya berbunyi demikian...

Puan Officer: akaun ktk sebenarnya xda masalah cuma...
Saya: cuma apa puan?
Puan Officer: ktk salah isik bahagian maklumat peribadi pemohon, bahagian adakah anda seorang sarawakian/pemastautin tetap...ktk ngkah tidak....

Bahagian toklah masalah nya

Saya:biar betul puan kmk isik camya...
Puan Officer: cek ktk...kmk eran juak IC ktk no 13 tapi untuk bahagian ya ktk madah ktk bukan seorang sarawakian...
Saya: *terkedu ketika ya*..xpalah puan kelak saya cek...
Puan Officer: yalah ktk xpat kenak tunggah interview segal bahagian ya salah.....so lepas ktk update ya....permohonan nok sebelum tok yang dah ditunggah interview kira lesaplah....

so yalah antara perbulan aku ngn Puan Officer dari SPA Sarawak....

wahai kengkawan yang disayangi sekalian....ingin juak saya tok bertanyak pendapat kalian....
masa kita mula2 ngisik online form (registration and so on) nak....soklan seperti adakah anda sarawakian / pemastautin tetap?....
adakah kita MUNGKIN akan SALAH NGISIK?.......

X MUNGKIN NAK......
nok x logiknya....IC kita dah jelas2 nombor 13 maseh ragu2 juak ka kta tok SARAWAKIAN ka x....

aduhai.....hipotesis yang saya boleh katakan di ctok....

1) cdak SPA sarawak kemungkinan terlalu bergantung pada sistem....sebab soklan dengan IC pastinya yang lebih telus adalah IC.....membandingkan soalan dengan IC is like comparing an APPLE with DURIAN...kemungkinan sistem lah yang menjadi tukang pilih calon2 utk interview.....mcm ni ya...

2) Para pemantau sistem e-recuitment sepatutnya keep abreast with all registered applicant yang berdaftar di sistem tok...bukan sekadar memaklumkan yang kemudahan (teknologi) terbaru utk melayari sistem e-recruitment.....tetapi layangkan email menyatakan ada maklumat yang harus di isik atau dikemaskini...ada jawatan terbaru yang anda layak unutk pohon (*kinek tok xda camya, kenak pilih 5 jawatan yang ingin dipohon jak) ataupun SMS ke kita tok madah berita terkini.....sebab bukan semua org ada kemudahan internet....baruklah produktif......

Maafkan saya jika isu ini sensitif....tapi saya hanya berkongsi rasa n pendapat sahaja...jika saya salah pendapat adviselah saya.....
oklah tata n take k...

Saya x marah...saya heran jak...



10 comments:

fLo said...

ooo...duhal...mek nang dh lmk xda ngecek koh..n dh lupak password...besa la goment tok...cdak mok goyang kaki..erkkk...p xsuma...keja mok senang bh..

VIVIAN said...

kmk pun sik pernah dpt dgn e-recruitment...kmk lupak dgn password sndrik. gney molah ya bah?

sampe juak ow..benda ya ntah2 cdak ator utk alasan cdak.heheheh

RaMa-RaMa Fareeza said...

flo: yalah ko mun x goyang kaki...cdak main game ular..hehhe ngular2...

vivian:kmk dolok pernah lupak..tapi recover back dgn kaedah cuba jaya...heheh

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

haduh...tedah ktk..kerana ruang bahagian ya jak menyebabkan application onlie x diproses..
sik pa..sik pa...chayok!chayok! moga berjaya untuk permohonan seterusnya =0).

RaMa-RaMa Fareeza said...

thankx kak vee...aok kmk xkan putus asa...

Ms Tikot said...

X guna isik e-recruitment ya, cdak nk jaga sistem ya bknnya ada ngecheck gilak, mun x pun, cdak nak ngisik online ya jd last choice cz, selalunya mun ada vacancy, cdak mesti madah dgn org dlm dolok. Tp mun ktk maok komplen nak... coba ktk cl 555999, dpt cdak improve sikit ;-)

Ms Tikot said...

X guna isik e-recruitment ya, cdak nk jaga sistem ya bknnya ada ngecheck gilak, mun x pun, cdak nak ngisik online ya jd last choice cz, selalunya mun ada vacancy, cdak mesti madah dgn org dlm dolok. Tp mun ktk maok komplen nak... coba ktk cl 555999, dpt cdak improve sikit ;-)

RaMa-RaMa Fareeza said...

hehe thankx ms tikot..kmk take note nobor ya...hehhe kmk tok nang suka bertelepon mun hal2 kedak ya..pasya ujung2 berkelaie...hahhaha...astaga...kelaie lam tepon jak....mun di luar x...kmk baik hati *perasan*...

Khairul Antasha said...

nang mena koh deng..kmk dh bertaun apply apa2 jwatan dlm e-recruitment tok..lansung sik kenak tunggah interview.. tp mun SPA ok jak..selalu juak lah g test n interview.. yg swak mpun tok cam musykil jak system sidak..

utk kes ktk ya pun memusykilkan kmk juak..mala jak musykil tok.. mun dh i.c terang mdh 13..musykil kmk tok...kmk sik heran tp kmk musykil.. heeeeeeeeee.......

RaMa-RaMa Fareeza said...

yalah tek terang2 no ic 13....ya nyuruh kmk heran....musykil da juak....

*kmk x marah...tapi kmk heran...*heheh